Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pročitajte mjere koje je Sud u Hagu naredio Izraelu: Zatraženo sprečavanje genocida, ne i prekid vatre

Preuzmite sliku

Međunarodni sud pravde je danas po tužbi Južnoafričke republike zatražio od Izraela da spriječi genocid, ali ne i prekid vatre u Pojasu Gaze. Predsjednica suda Joan Donoghue je u prvom dijelu obraćanja kazala kako sud ima nadležnost da odlučuje o zahtjevu za izricanje privremenih mjera navodeći da neke optužbe protiv Izraela potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu.

Južnoafrička Republika je u decembru 2023. godine podnijela tužbu protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde tvrdeći da Izrael krši UN-ovu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Južnoafrička Republika je predložila set od 14 mjera koje bi Izrael trebao preduzeti kako bi zaustavio genocidne aktivnosti, međutim, sud je danas odabrao svoje mjere koje nalaže izraelskoj vladi.

Predsjedavajuća sutkinja Donoghue je započela govor pozivajući se na napade Hamasa unutar Izraela 7. oktobra te nastavila rekavši da je Izrael pokrenuo vojnu operaciju velikih razmjera u Gazi kopnom, zrakom i morem, što je izazvalo ogromne civilne žrtve, opsežno uništenje civilne infrastrukture i raseljavanje ogromne većine stanovništva Gaze.

Donoghue je potvrdila da neke optužbe protiv Izraela potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu te da Palestinci imaju pravo da budu zaštićeni od djela genocida. Stoga je sud naredio Izraelu da preduzme sve mjere koje su u njegovoj moći da spriječi genocid.

Mjere koje je donio sud u Hagu

Sud smatra da postoji urgentnost u djelovanju budući da postoji direktan rizik da će se izazvati “nepopravljiva šteta za prava koja sud smatra plauzibilnim”. Istaknuto je da su uslovi koje zahtjeva Statut za privremene mjere zadovoljeni. Time se naglašava da sam Sud ima mandat da odredi mjere koje su u cjelini ili djelimično onakve kakve se traže naglašavajući da mjere ne moraju biti identične onima koje Južnoafrička Republika traži.

Izrael mora u skladu sa svojim obavezama Koncencije o genocidu da preduzme sve mjere u svojoj moći kako bi spriječio izvršenje svih djela iz Konvencije, a naročito:
a) ubijanje članova grupe, b) izazivanje teške tjelesne ozljede ili duševne boli članovima grupe, c) namjerno podvrganje grupe životnim uslovima kojima je cilj njeno potpuno ili djelomilčno uništenje, d) namjetanja mjera čija je namjera sprečavanje rađanja djece u grupi.

Navedena djela padaju pod okvir Člana 2 iste Konvencije “kada su izvršena sa namjerom da se uništi grupa”, stoga Izrael mora u narednom periodu izvršiti sljedeće mjere:

Izrael, prema sudu, mora osigurati i to odmah, da njihove vojne snage ne čine nikakve od navedenih djela.

Sud smatra da Izrael mora da preduzme mjere da spriječi ili kazni direktno i javno poticanje na izvršenje genocida u vezi sa članovima palestinske grupe u Pojasu Gaze.

Sud razmatra da Izrael mora da preduzme hitne i efektivene mjere kako bi omogućio pružanje hitno-potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći kako bi se pozabavio teškim uslovima života sa kojima su suočeni Palestinci.

Izrael mora preduzeti mjere kako bi spriječio uništavanje materijala i osigurao očuvanje dokaza koji su vezani za navode djela koji padaju pod Član 2 i 3 Konvencije o genocidu.

Na kraju, Izrael mora da dostavi izvještaj Sudu o svim mjerama koje je preduzeo kako bi ispunio ovu naredbu u roku od jednog mjeseca od izdavanja naredbe. Taj izvještaj će biti dostavljen Južnoj Africi koja potom može iznijeti svoje komentare Sudu.

Sud obavezuje Izrael da poduzme više mjera za zaštitu Palestinaca, ali mu ne naređuje da prekine vojne operacije u pojasu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,