Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prizemljen rumunski avion: Sumnja se na trgovinu ljudima

Preuzmite sliku

Francuske vlasti prizemljile su putnički avion s 303 indijska državljana, uključujući 11 maloljetnika bez pratnje, u aerodromu Vatry, zbog sumnje na trgovinu ljudima, saopštilo je u subotu pariško tužiteljstvo.

Avion, koji pripada Legend Airlinesu, firmi sa sjedištem u Rumuniji, bio je na putu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za Nikaragvu i zaustavio se na aerodromu Vatry, otprilike 150 kilometara istočno od Pariza, radi opskrbe, navodi se u izjavi tužiteljstva za CNN.

Francuske vlasti zaplijenile su avion 21. decembra nakon što su primile anonimnu dojavu.

Avion je unajmila firma registrirana izvan Evropske unije, a Legend Airlines nije sudjelovao u prodaji karata za ovaj let, kazala je odvjetnica kompanije Liliana Bakayoko u subotu za CNNovu podružnicu BFMTV.

“Svo kabinsko osoblje je ispitano i slobodno je pušteno”, rekla je Bakayoko, dodajući da je firma koja je unajmila ovaj avion bila vjeran klijent Legend Airlinesa i da je unajmila nekoliko letova prije.

Legend Airlines odbio je identificirati kompaniju pozivajući se na istragu koja traje.

Prema francuskom zakonu, organizirana trgovina ljudima kažnjiva je zatvorskom kaznom do 20 godina i novčanom kaznom do 3 miliona eura. Maloljetnici u avionu u međuvremenu su prebačeni u odgovarajuće vladine agencije. Sve odrasle putnike ispitale su francuske vlasti.

“Dvoje putnika ispituje se u policijskom pritvoru kako bi se utvrdilo je li njihova uloga u prijevozu možda bila drugačija od uloge ostalih, također pod kojim uvjetima i za koju svrhu”, navodi se u izjavi.

Dvjema je osobama u subotu produžen pritvor za još 48 sati. Francusko nacionalno pravosuđe protiv organiziranog kriminala (JUNALCO), podogranak pariškog tužiteljstva, nadzire istragu.

Indijska ambasada u Francuskoj poslala je konzularno osoblje u aerodromu da pruži podršku i u kontaktu je s lokalnim vlastima, navodi se u izjavi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,