Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pritvoreni ruski opozicionar dobio nagradu Vaclav Havel Vijeća Evrope

Preuzmite sliku

Pritvoreni ruski opozicionar, pisac i historičar, Vladimir Kara-Murzda dobitnik je desete nagrade za ljudska prava „Vaclav Havel“ koju dodjeljuje Vijeće Evrope.

U saopštenju povodom dodjele nagrade Vijeće Evrope ističe da se ovom nagradom odaje priznanje Kara-Murzinoj hrabrosti da se vrati u svoju zemlju kako bi nastavio borbu. Inače, Kara-Murza je jedan od nekoliko ruskih opozicionih političara koji su bili meta režima Vladimira Putina – preživio je dva trovanja, a od aprila ove godine se nalazi u zatvoru jer je optužen između ostalog i za izdaju, optužbe koje mu se stavljaju na račun mogle bi ga u zatvoru držati dugi niz godina.

„Ne mogu biti ponosnija na svog muža“, kazala je njegova supruga Evgenija primajući nagradu te pročitala poruku svog supruga koja kaže: „Svoju pobjedu posvećujem hiljadama Rusa koji su izrazili svoje protivljenje ratu u Ukrajini“. Gospođa Kara-Murza je tokom primanja nagrade obećala da će se mirna, demokratska Rusija bez Putina jednog dana vratiti u Vijeće Evrope.

Uručujući nagradu, predsjednik Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope Tiny Kox, koji je predsjedavao izbornom komisijom, rekao je: „Uprkos rizicima, Vladimir Kara-Murza je imao hrabrosti da se vrati u svoju zemlju kako bi nastavio svoju borbu, čak i dok je imao mogućnost da ostane bezbjedan. Potrebna je nevjerovatna hrabrost u današnjoj Rusiji da se suprotstavi vlasti. Danas tu hrabrost pokazuje gospodin Kara-Murza, iz svoje zatvorske ćelije.”

Iz Vijeća Evrope je saopšteno kako su druga dva kandidata koja su ušla u uži izbor bila su Koalicija Duga/Nevažeća kampanja za LGBTQIA+ prava, koalicija organizacija za ljudska prava, LGBTQIA+ grupa za prava i drugih građanskih pokreta u Mađarskoj, te Koalicija Ukrajina 5 ujutro, grupa ukrajinskih organizacija za ljudska prava čiji je cilj je otkrivanje, dokumentovanje, prikupljanje i čuvanje dokaza uz podizanje svijesti o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim tokom rata koji je u toku. Obojici su uručene diplome. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje