Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pristalice Juliana Assangea okupljaju se ispred Visokog suda u Londonu

Preuzmite sliku

Ispred zgrade Visokog suda u Londonu u utorak su se okupile desetine pristalica osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea pred početak dvodnevnog ročišta, javlja Anadolu.

Visoki sud u Londonu trebao bi u utorak započeti dvodnevno ročište za odlučivanje o Assangeovoj sudbini, a ako sudije odbiju njegovu molbu, on će iscrpiti svoje pravne mogućnosti u Velikoj Britaniji.

Assange se bori protiv izručenja iz Britanije u Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje se traži pod optužbom za špijunažu.

 • “Nemam nade da će ovo ići na naš način. Čak i ako bi nam to pošlo za rukom, što znači da bi on imao dozvolu da se žali i da se njegovi argumenti saslušaju u potpunosti, onda bi to značilo da Julian ostaje u zatvoru“, rekla je ona.

  Ako Assange izgubi, tada može podnijeti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava kako bi spriječio njegovo izručenje SAD-u.

 • Međutim, njegov pravni tim strahuje da bi britanska vlada mogla pokušati da ga smjesti u avion prije nego što se to dogodi.

  “To je sada pitanje života i smrti za mog muža. Julijan će biti stavljen u rupu ako bude izručen, u to nema sumnje. Biće stavljen u rupu tako daleko i duboko u zemlju da mislim da ga više nikada neću vidjeti”, rekla je ranije Assangeova supruga i advokat Stella Assange.

  Julian Assange, australijski državljanin, nalazi se u pritvoru u Velikoj Britaniji, gdje su vlasti odobrile njegovo izručenje SAD-u prošle godine. Za njim se traga zbog navodne uloge u špijunaži i širenju tajnih američkih vojnih informacija.

 • On je u pritvoru oko četiri godine u zatvoru Belmarsh nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je prvobitno zatražio diplomatski azil od švedskih vlasti.

  Australska vlada je izrazila podršku vraćanju Assangea u Australiju, ali je naglasila da ne može intervenisati u sudskim procesima druge zemlje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,