Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo arhitekta moderne Evropske unije Jacques Delors

Preuzmite sliku

Bivši predsjednik Evropske komisije Jacques Delors, opisan kao arhitekta moderne Evropske unije, preminuo je u 98. godini.

Delors je pomogao u stvaranju jedinstvenog tržišta koje je omogućilo slobodno kretanje ljudi, roba i usluga unutar bloka. Obavljajući tu dužnost od 1985. do 1995. također je postavio temelje za jedinstvenu evropsku valutu, euro.

Ali za one koji su skeptični prema integraciji, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu, smatran je simbolom uplitanja Brisela.

Delorsova kći Martine Aubry, kako javlja BBC, rekla je da je on umro u snu u srijedu ujutro u svom domu u Parizu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je Delorsa, koji je također bio francuski ministar finansija od 1981. do 1984., kao “državnika s francuskom sudbinom” i “neiscrpnog majstora naše Evrope”.

-Njegova predanost, njegovi ideali i njegova pravednost uvijek će nas nadahnjivati. Pozdravljam njegov rad i sjećanje na njega i dijelim bol njegovih najmilijih – rekao je.

Delors je predsjednik Evropske komisije u tri mandata, duže od svih ostalih.

Ursula von der Leyen, koja trenutno vrši tu funkciju, kazala je da je on “vizionar koji je našu Evropu učinio jačom”.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel opisao ga je kao “velikog Francuza i velikog Evropljanina” koji je “ušao u historiju kao jedan od graditelja naše Evrope”.

Francuski socijalist, Delors je čvrsto vjerovao u poslijeratnu integraciju. Osim jedinstvenog tržišta i eura, njegov mandat na čelu EU doživio je stvaranje Schengenskog sporazuma za putovanja i Erasmus programa za razmjenu studenata, podsjeća BBC.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje