Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen paket za AI inovacije: “Evropa postaje najbolje mjesto na svijetu za pouzdanu umjetnu inteligenciju”

Preuzmite sliku

Evropska komisija predstavila je paket za inovacije u području umjetne inteligencije za potporu start-up poduzećima i MSP-ovima u tom području.

Evropska komisija ove je sedmice predstavila paket mjera za podršku startupovima i MSP-ovima s područja Evropske unije u razvoju umjetne inteligencije. Mjere za potporu donesene su nakon što je prošlog mjeseca stupio na snagu Akt EU-a o umjetnoj inteligenciji na temelju kojeg će se poduprijeti razvoj, uvođenje i prihvaćanje pouzdanog AI-a na ovom području.

Među inim, stupanjem na snagu ovog paketa, evropskim inovativnim startupovima fokusiranim na razvoj umjetne inteligencije te općenito široj inovacijskoj zajednici bit će omogućen povlašteni pristup evropskim superračunarima, što bi trebao dodatno poboljšati i ubrzati razvoj proizvoda koje razvijaju i na kojima rade.

Komentarišući paket za AI inovacije, izvršna potpredsjednica za Evropu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager objasnila je kako će napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi u Evropi uspostavili uspješan ekosistem umjetne inteligencije: Cilj su nam inovacije u području umjetne inteligencije i inovacije s pomoću umjetne inteligencije.

Slično razmišlja i povjerenik unutarnje tržište Thierry Breton koji smatra kako Evropa postaje najbolje mjesto na svijetu za pouzdanu umjetnu inteligenciju. Danas najavljujemo otvaranje tvornica umjetne inteligencije, u kojima se objedinjuju „sirovine” za umjetnu inteligenciju: računarska snaga, podaci, algoritmi i talenti. One će služiti kao jedinstvena kontaktna tačka za evropska startup preduzeća u tom području i omogućavati im da razvijaju najnaprednije modele umjetne inteligencije i njene industrijske primjene, objasnio je šta očekuje od mjera za potporu koje su stupile na snagu te od pristupa startupova evropskim superračunarima. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,