Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednica Evropske komisije optužena za uništavanje javnih dokumenata u vezi sa nabavkom vakcina

Preuzmite sliku

Belgijski aktivista Frederic Baldan pokrenuo je sudski postupak protiv predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen zbog nanošenja finansijske štete belgijskoj državi pregovaranjem o zajedničkoj nabavci vakcina protiv COVID-19 SMS porukama.

Frederic Baldan, lobista koji je službeno akreditovan pri institucijama Evropske unije (EU), tužio je Von der Leyen za nanošenje finansijske štete belgijskoj državi nakon što je s farmaceutskom kompanijom Pfizer dogovorila kupovinu 1,8 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa u vrijednosti od 35 milijardi eura, objavio je belgijski list “Le Vif”.

Ispostavilo se da je kupljeni broj doza mnogo veći nego što je bilo potrebno zemljama Evropske unije, zbog čega su vakcine morale biti donirane ili uništene.

Prema istrazi američkog lista “New York Times”, Von der Leyen je pregovarala o nabavci  putem tekstualnih poruka s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom, ali je kasnije tvrdila da je izbrisala razgovor.

Prema tvrdnjama Baldana, von der Leyen je odgovorna za “zloupotrebu položaja”, “uništavanje javnih dokumenata” i “korupciju”.

Evropski ombudsman i Evropsko javno tužilaštvo takođe su počeli da istražuju ove navode, dok je list “The New York Times” tužio Evropsku komisiju Sudu EU u februaru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje