Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pravoslavni vjernici u Ukrajini u ratu obilježavaju Vaskrs

Preuzmite sliku

Pravoslavni vjernici u Ukrajini u sjeni rata obilježavaju najveći hrišćanski praznik Vaskrs, javlja Anadolu Agency (AA).

U momentima dok se nastavlja rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine 24. februara, u Volodimirskoj katedrali u glavnom gradu Kijevu održana je vaskršnja liturgija.

Veliki broj stanovnika je nakon dužeg vremena prisustvovao bogosluženju. Vjernicu su sa sobom donijeli vaskršnji hljeb i farbana jaja kako bi uveličali ovaj praznik.

Sveštenik Mihail u Volodimirskoj katedrali istakao je da nažalost ovaj praznik slave u sjeni rata.

“Ovaj praznik nam ulijeva nadu da će naši vojnici koji se bore protiv ruskih snaga pobijediti zlo”, rekao je sveštenik Mihail, napominjući da se ukrajinska vojska samo bori za svoju zemlju:

“Ukrajinci nikada u svojoj historiji nisu okupirali ničiju zemlju, oni su uvijek morali da brane svoju domovinu. Zaštita svoje zemlje je sveta dužnost.”

Sergej, komandant jedinice ukrajinske vojske, izjavio je da je došao u crkvu sa još nekim vojnicima.

“Drugim našim vojnicima odnijećemo jaja i hljeb koje smo blagoslovili. Svi su sretni zbog ovog praznika uprkos ratu”, rekao je Sergej.

Elena, jedna od stanovnica Kijeva, istakla je da se tokom praznika trude da održe moral na visokom nivou.

“Danas želimo da bar malo popravimo raspoloženje”, kazala je.

Julija, još jedna stanovnica Kijeva, izjavila je da njena zemlja prolazi kroz strašan i bolan period te da danas malo ljudi može doći u crkvu na molitvu u odnosu na prethodne godine.

Vaskršnja liturgija je održana u još nekim gradovima Ukrajine, uključujući Buču.

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovijesti. Ovaj praznik se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Vjernici jedni drugima ovaj praznik čestitaju riječima “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse”.

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvijek u nedjelju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje