Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poznato kolike su plate u njemačkoj vojsci

Preuzmite sliku

Osim vojnika, u Bundeswehru postoje brojni civilni zaposlenici jer svako ko radi u Bundeswehru nije nužno i vojnik. Više od 81.000 od oko 265.000 pripadnika Bundeswehra odlučilo se za civilnu karijeru.

Plata u Bundeswehru

Plata za vojnike i državne službenike proizlaze iz državnih propisa o platama. Plata se inicijalno temelji na osnovnoj plati dodijeljenog čina ili dužnosti koja se raspoređuje u platnu grupu. Uz osnovnu platu, u Bundeswehru postoje razni dodaci i bonusi za uspješnost, piše Fenix Magazin.

Porodični doplatak se isplaćuje u 2 stepena, zavisno od porodične situaciji primatelja plate, primjera radi za djecu s pravom na dječji doplatak ili za osobe u braku.

Svako ko također preuzme određene zadatke u Bundeswehru i pogođen je teškim radnim uslovima, uz svoju osnovnu platu dobiva naknadu za rad i/ili otežane poslove. Naknade za posao postoje, primjera radi, za vojnike na vojnim rukovodećim položajima, u pomorskom sektoru, za državne službenike i vojnike kao osoblje kontrole zračnog prometa ili u medicinskom sektoru. Naknade za rad u teškim uslovima isplaćuju se, naprimjer, osobama koje rade kao ronioci, rukuju streljivom i eksplozivima ili za rad u nepovoljnom ili promjenjivom vremenu.

Osim plate zarađene u Njemačkoj, priznaju se neoporezive plate zarađene u inozemstvu. Uz to, plata se nadopunjuje posebnim naknadama.

Plaćaju li vojnici porez?

Plata vojnika oslobođena je doprinosa za socijalno i penziono osiguranje, ali se odbija klasični porez na platu. Osim toga, vojnici su dužni podnijeti poreznu prijavu, za razliku od mnogih drugih zaposlenika. To je zbog činjenice da se za izračun poreza na plate koristi penzioni paušalni iznos od 1.900 eura godišnje ili 158,33 eura mjesečno. Ova paušalna stopa odražava doprinose za zdravstveno osiguranje i osiguranje za dugotrajnu njegu.

 • Međutim, medicinska zaštita tokom službe osigurava se tzv. besplatnom medicinskom skrbi i obvezna je. Shodno tome, vojnici nemaju mogućnost ugovaranja privatnog zdravstvenog osiguranja. Međutim, za razliku od aktivnosti u civilnom svijetu rada, zdravstveno osiguranje za vojnike ne uključuje osiguranje za dugotrajnu njegu. Budući da je ono obavezno, vojnici moraju sami platiti osiguranje za njegu. Međutim, doprinos za osiguranje dugotrajne njege obično je ispod procijenjenih 158,33 eura, navode njemački mediji.

  Načelno, međutim, to ne mora nužno značiti da vojnici moraju platiti zaostale poreze jer u svojoj poreznoj prijavi mogu tražiti odbijanje raznih troškove, uključujući: putne troškove do vojarne, troškove vanjskih aktivnosti, troškove dodatnog obroka, troškove vezane uz dohodak za zajednički smještaj ili troškove selidbe.

  Koliko zarađuje vojnik u Bundeswehru?

  Zbog raznih dodataka na osnovnu platu, teško je navesti očekivanu platu. Sama osnovna plata definirana je platnim razredima koji su uređeni njemačkim zakonom o platama.

  Osnovna plata zavisi od čina i nivoa iskustva vojnika. Što je neko duže u službi, to je veća plata, koja se može nadopuniti dodacima. Početna plata za dragovoljno služenje vojnog roka u domovinskoj sigurnosti, primjerice, iznosi oko 1400 eura neto.

  Nema inostranih zadataka, a dužina aktivnosti može se slobodno odabrati između 7 i 23 mjeseca. Ako se karijera u Bundeswehru nastavi, mogu se dobiti viši činovi, ovisno o školi i stručnom obrazovanju.

  Po završetku punog školovanja, vojnik može, primjerice, postati dio tima kao padobranac, vojni policajac ili oficir za sigurnost zrakoplovstva. Vojnici u Bundeswehru općenito mogu očekivati ​​platu između oko 3904 i 4967 eura.

  Primjeri raspona bruto plata za različite činove na mjesečnom nivou:

  Podoficir /narednik cca 2594 – 3299 eura

  Poručnik cca 3447 – 4385 eura

  Oficir štaba cca 5387 – 6852 eura

  General cca 12.928 – 16.445 eura

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,