Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslodavci u Njemačkoj zvone na uzbunu: Sve više radnika daje otkaz na poslu

Preuzmite sliku

Ekonomska kriza, inflacija, rastuće cijene struje, plina i najam: ovo nisu laka vremena ni za radnike, ni za firme.

Ekonomska kriza, inflacija, rastuće cijene struje, plina i najam: ovo nisu laka vremena ni za radnike, ni za firme.

U Njemačkoj dodatne probleme poslodavcima stvara i nedostatak kvalifikovanih radnika. U Berlinu je nepopunjeno više od 20.000 radnih mjesta. Kako pišu njemački mediji, smirivanje situacije nije na vidiku. Naprotiv: sve više i više radnika u Berlinu napušta radno mjesto.

Berlin: Radnici sami daju otkaz

Prošla su vremena kada su radnici radili na jednom radnom mjestu do penzije. Promijenilo se tržište rada, pa tako i stavovi zaposlenika. To sada pokazuju rezultati godišnjeg panela poduzeća koje je Senatski odjel za rad predstavio u srijedu u Berlinu.

Godišnja reprezentativna anketa radnika provedena je u julu i novembru 2022. godine. Rezultati koji su sada objavljeni šok su za mnoge poslodavce. Čak 54 posto odlazaka osoblja u berlinskoj privredi posljedica je otkaza. To je povećanje od deset posto u odnosu na prethodnu godinu.

Nedostatak kvalificiranih radnika stvara probleme firmama

Tek svaki četvrti radni odnos raskida poslodavac. Rezultati pokazuju da radnici imaju koristi od nedostatka radne snage. Zaposlenici imaju slobodan izbor na tržištu rada. To znači da češće mijenjaju posao i imaju više hrabrosti dati otkaz.

Berlinske, pa i njemačke kompanije hitno se moraju prilagoditi ovom razvoju događaja i ostati atraktivne na tržištu rada kako bi mogle zadržati svoje zaposlenike i zaposliti nove, rečeno je na predstavljanju poslovnih rezultata.

Berlin je zaostao kada je u pitanju obuka

Kako bi se suzbio nedostatak kvalificiranih radnika, na tržište rada hitno treba ući više kvalificiranih radnika. Ali Berlin zaostaje po broju mjesta za obuku. Samo 17 posto berlinskih firmi nudi obuku. U cijeloj zemlji to je gotovo 30 posto. Shodno tome, čak ni svaka druga berlinska firma s ovlaštenjem za osposobljavanje zapravo ne provodi osposobljavanje.

Prema informacijama Senata, Berlin ima još puno toga za učiniti. Kvalificirani radnici iz Ukrajine i integracija izbjeglica na tržište rada mogu pomoći. Ali dugoročno se moraju pronaći dodatna rješenja. Ne samo povećanje broja otpuštanja, već i ekonomska situacija predstavlja izazov za mnoge kompanije.

Panel pokazuje: 47 posto berlinskih poduzeća ekonomski je pogođeno ratom u Ukrajini. Posebno su zabrinuti zbog povećanja troškova energije, goriva i sirovina. (Fenixmagazin.de)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje