Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pop i popadija pronevjerili milione: Zlostavljali i djecu?

Preuzmite sliku

Grčko pravosuđe otvorilo je krivični postupak zbog pranja novca i pronevjere protiv pravoslavnog sveštenika, osnivača najveće grčke nevladine organizacije koja brine o siromašnoj djeci, i njegove supruge.

Poslije istrage koja je trajala više od godinu dana, sveštenikova supruga, zadužena za NVO “Kivotos tu Kosmu” (Arka sveta), procesuira se zbog prevare, pronevjere i pranja novca, dok se protiv njenog supruga sveštenika Antoniosa Papanikolaua vodi postupak zbog podstrekavanja na te zločine.

Prijeti im kazna od 10 do 20 godina zatvora.

Po grčkoj novinskoj agenciji ANA, izvještaj istrage pokazuje da je par imao značajne neopravdane rashode u ime svoje organizacije, kao što je kupovina nekretnina u Epiru, na sjeveru Grčke, i povlačenje dva miliona evra iz sredstava NVO, koja nisu korišćena za tu organizaciju.

U stanu NVO koji koristi otac Antonios su nađeni razni predmeti, satovi i nakit vrijednosti 470.000 eura, dok je, po istom izvoru, iz kase NVO nestalo 300.000 eura.

Istraga prevare i optužbe za nasilje i seksualno zlostavljanje pokrenuta je u novembru 2022. godine protiv te vodeće grčke nevladine organizacije koja u Atini i drugim gradovima ima domove za napuštenu djecu, ili djecu iz siromašnih porodica.

Istraga o navodnom zlostavljanju djece je i dalje u toku. Ocu Antoniosu koji odbacuje sve optužbe, u aprilu će, za nasilje i se*sualno zlostavljanje suditi krivični sud u Atini.

“Kivotos tu Kosmu” je posljednjih godina ugostio stotine djece i dobio mnoge nagrade, uključujući 2018. godišnju nagradu Evropskog parlamenta “European Citizen's Prize” (Nagrada građanina Evrope) za pojedince ili organizacije koji su se posebno istakli u jačanju evropskih integracija izražavanjem evropske saradnje, otvorenosti prema drugima i praktičnim uključivanjem u razvoj međusobnog razumijevanja. (Nezavisne novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: