Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poljska nakon masovnih protesta odgađa primjenu odluke o zabrani abortusa

Preuzmite sliku

Poljska odgađa provedbu presude o pobačaju nakon masovnih protesta koji su trajali skoro dvije sedmice, piše Skynews.

Poljska desničarska vlada odgodila je provedbu presude visokog suda o daljnjem pooštravanju onoga što je već bio jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o pobačaju, nakon protesta širom zemlje, prenosi Tuzlanski.ba.

Sud je 22. oktobra odlučio da prekid trudnoće fetusa s urođenim oštećenjima krši ustav – dopuštajući prekide samo u slučajevima kada postoji rizik za život žene ili u slučajevima kada se dogodio zločin – poput silovanja ili incesta.

Gotovo dvije sedmice stotine hiljada ljudi u Poljskoj prkosilo je ograničenjima koronavirusa da bi sudjelovalo u ogromnim skupovima koji su osudili taj potez. Presuda je trebala biti službeno objavljena u ponedjeljak, ali s obzirom da je ostala neobjavljena, nema pravnu snagu.

  • Vladin dužnosnik rekao je da čelnicima treba vremena za raspravu o osporenoj odluci, a premijer poziva na razgovore s protestantima i oporbenim zakonodavcima kako bi pronašli rješenje.

    “U toku je rasprava i bilo bi dobro odvojiti malo vremena za dijalog i pronalaženje nove pozicije u ovoj situaciji koja je teška i pobuđuje velike osjećaje”, rekao je glasnogovornik Mateusza Morawieckog.

    Predsjednik Andrzej Duda predložio je novi zakon koji će dopustiti pobačaj fetusa s oštećenjima opasnim po život, ali zabraniti u slučaju poremećaja poput Downovog sindroma.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,