Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako je hrabra Šveđanka u avionu spriječila deportaciju Afganistanca (VIDEO)

Preuzmite sliku

Švedska studentica Elin Ersson uspjela je u ponedjeljak navečer prekinuti deportaciju 52-godišnjeg Afganistanca u njegovu domovinu.

Kako javljaju švedski mediji, Elin Ersson putovala je u ponedjeljak iz Göteborga za Istanbul avionom u kojem se nalazio 52-godišnji Afganistanac kojeg su švedske vlasti odlučile deportirati u njegovu domovinu.

Shvativši kako se u avionu kojim je putovala u Istanbul nalazi ilegalac, studentica se usprotivili deportaciji te je započela akciju koja je primorala aerodromske vlasti na promjenu plana.

Elin Ersson je, naime, svojim mobitelom uživo snimala pokušaj deportacije, komentirajući tok samog čina i poručivši javnosti kako se deportiranjem ilegalaca u njihovu domovinu riskira njihova smrt. Pritom je zaprijetila da će spriječiti polijetanje aviona sve dok švedske migracijske službe ne isprate Afganistanca iz aviona i vrate ga u izbjeglički centar.

Stajat ću nasred aviona kako on ne bi poletio. Nadam se da će moj primjer slijediti i ostali putnici‘, poručila je uživo Elin.

Potezom Elin nisu bili oduševljeni svi putnici, među kojima je bio i Britanac koji je pokušao prekinuti prijenos deportacije uživo uzevši joj nakratko mobitel, no hrabroj Šveđanki u pomoć su priskočili ostali putnici, ali i član kabinskog osoblja koji joj je vratio mobitel kako bi nesmetano mogla nastaviti snimati tok deportacije.

Prvi koji je Elin priskočio u pomoć bio je turski državljanin, a u sprečavanju deportacije uskoro joj se pridružila i švedska fudbalska ekipa koja je trebala otputovati na pripreme u Tursku te gotovo svi putnici na letu Göteborg-Istanbul.

Uskoro su u avion koji je čekao dopuštenje za polijetanje stigli pripadnici švedske službe za migraciju te policajci koji su preuzeli Afganistanca i izveli ga iz aviona, čime je njegova deportacija zasad zaustavljena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje