Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počinje Assangeova najvažnija bitka. “Ako ga izruče, umrijet će”

Preuzmite sliku

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange započinje danas posljednju pravnu bitku koja bi ga mogla spasiti od izručenja Sjedinjenim Državama iz Velike Britanije, nakon 13 godina borbe s vlastima na sudovima u Engleskoj.

Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjemu Assangeu po 18 tačaka vezanih uz njegovu objavu goleme količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvještaja putem WikiLeaksa.

Tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente te da za takav zločin nema opravdanja. Assangeovi mnogobrojni pristaše smatraju ga herojem protivljenja establišmentu te novinarom kojega se krivično goni zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje je počinio SAD.

Assangeove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi u u Londonu, prije nego li je odande izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uslova puštanja na slobodu. Otad je u najstrožem zatvoru na jugoistoku Londona, u kojemu se čak i oženio.

 • Britanija je njegovo izručenje SAD-u odobrila 2022., nakon što ga je sudac prvobitno obustavio zbog zabrinutosti oko Assangeova mentalnoga zdravlja, odnosno opasnosti od samoubojstva u slučaju da ga se deportira.

  Njegovi će advokati pokušati osporiti odluku o izručenju na dvodnevnome saslušanju pred sucima na Visokome sudu u Londonu, kada će Assange možda posljednji put dobiti priliku da zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova žena Stella prošle sedmice je kazala da se radi o pitanju života i smrti.

  Branit će se tvrdnjama da je Assangeov progon politički motivisan te da se radi o nedopustivome napadu na slobodu govora, kao i kada je prvi put izdavaču suđeno prema američkome Zakonu o špijunaži. Podržavaju ga Amnesty International, Reporteri bez granica, medijske organizacije koje su surađivale s WikiLeaksom i australski političari, kao što su premijer Anthony Albanese, koji je prošle sedmice glasao za prijedlog povratka Assangea u Australiju. Papa Franjo prošle godine primio je njegovu ženu.

  “Umrijet će”

  Ako Assange dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održat će se puno saslušanje kako bi se opet razmotrio njegov slučaj. Ako izgubi, preostaje mu samo Evropski sud za ljudska prava (ECHR), na kojemu je već uložio žalbu do suđenja u Londonu.

 • Stella Assange prošle je sedmice kazala da će podnijeti hitni nalog ECHR-u ako bude trebalo. Poručila je da njezin muž neće preživjeti ako bude izručen. “Zdravlje mu se pogoršava, kako tjelesno tako i psihički”, kazala je. “Život mu je ugrožen dokle god je u zatvoru, a ako ga se izruči, umrijet će.”

  Assangeov brat Gabriel Shipton usporedio je osnivača WikiLeaksa s Aleksejem Navalnim, ruskim oporbenim aktivistom koji je u petak umro u zatvoru dok je služio tridesetogodišnju kaznu.

  “Dobro znam kako je to kad vam je voljena osoba nepravedno zatvorena, bez nade da će biti puštena”, kazao je za BBC. “Bojimo se da će umrijeti: da ćemo ga izgubiti i da će nam ga uzeti američki zatvor ili pak da će umrijeti u britanskome zatvoru.”

  WikiLeaks se proslavio 2010. kada je objavio videosnimku američke vojske kako u napadu helikopterima Apache u Baghdadu 2007. ubija desetke ljudi, među kojima i dva novinara Reutersa.

  Nakon toga objavio je hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritizira svjetske vođe, od ruskoga predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje