Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počelo suđenje dvojici muškarca koji su gurali bicikiste s ceste: Prijeti im do pet godina zatvora

Preuzmite sliku

Dvojica mladića u ruralnoj jugozapadnoj Francuskoj optužena su da su iz auta gurali bicikliste u jarke iz zabave, a danas im je u Toulouseu počelo suđenje za organizirano nasilje i prijeti im do pet godina zatvora.

Mladići u dobi od 20 i 22 godine uhapšeni su prošle godine nakon što je niz biciklista prijavio policiji da ih je neko gurao s bicikala na mirim seoskim cestama.

“Bio je mart. Izašao sam popodne na biciklu. Kad sam došao do malog seoskog puta, osjetio sam da me automobil tiho prati. Vozio je jako sporo iza mene kada me lako mogao prestići. Zatim se nakon nekoliko minuta dovezao pokraj mene. Suvozač me iznenada gurnuo”, rekla je jedan od žrtva za novine La Dépêche.

Lomovi zapešća i ključne kosti

Drugi muškarac opisao je kako je bio na vikend vožnji biciklom s dvojicom prijatelja kada se automobil zaustavio pokraj njega, a putnik je navodno ispružio ruku i gurnuo ga u jarak. Najmanje 12 biciklista je na ovaj način napadnuto u razdoblju od nekoliko mjeseci, a neki su zadobili povrede uključujući prijelom zapešća i prijelom ključne kosti.

Jedan muškarac (51) opisao je vožnju biciklom seoskom stazom kada mu se približilo vozilo.

“Pomaknuo sam se u stranu da ga pustim da prođe, usporio je uz mene. Osjetio sam jak udarac u lijevo uho”, ispričao je, dodavši da ga je osoba u autu udarila šakom.

“Odvezli su se smijući se”

Drugi biciklist je rekao da mu je neko dodirnuo stopala i biciklo dok je pružao ruku iz automobila.

“Vidjevši da nisam pao, putnik je ispružio ruku i silovito me gurnuo na tlo”, rekao je.

Na drugog su navodno iz automobila bacali rajčice.

“Jedini motiv bio je idiotizam, jer nakon što su žrtve gurnute s bicikla, muškarci su se odvezli smijući se u svom automobilu. Bio je to idiotizam i želja za zabavom na štetu drugih”, rekao je za radio France Inter Brice Zanin, odvjetnik nekoliko biciklista. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje