Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pfizer tuži Mađarsku i Poljsku

Preuzmite sliku

Sudski dokument, do kojeg su došli novinari Politica, pokazuje da je Pfizer, zajedno sa svojim partnerom BioNTechom, pokrenuo pravni postupak protiv mađarske vlade još u januaru ove godine vezano uz isporuku vakcina protiv covida-19.

Glasnogovornik Pfizera potvrdio je slučaj koji se odvija na belgijskom sudu.

“Razgovori s vladom u Budimpešti se nastavljaju”, poručio je. Dokument pokazuje da se slučaj odnosi na plaćanje 3 miliona doza cjepiva BioNTech/Pfizer, u vrijednosti od oko 60 miliona eura. Spor je započeo kada je Mađarska u novembru  prošle godine obavijestila Pfizer da ne namjerava platiti sporne doze farmaceutskoj kompaniji, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Sudac je održao prvo ročište o slučaju u martu i odbacio Pfizerov zahtjev za brzom presudom. Od tada slučaj nije napredovao. Pfizerova tužba protiv Mađarske paralelna je s onom koju je farmaceutska kompanija pokrenula protiv Poljske. U oba slučaja, zemlje su tužene na građanskom sudu zbog odbijanja da preuzmu i plate isporuke vakcina protiv covida-19.

U slučaju Poljske dogovorena odgoda ročišta

Jučer je prvostupanjski sud u Bruxellesu održao kratko prvo ročište u vezi s Pfizerovim slučajem protiv Poljske. Obje strane dogovorile su odgodu ročišta do 30. januara. Spor se u slučaju Poljske vodi oko isporuke 60 miliona doza koje je zemlja odbila prihvatiti u aprilu prošle godine.

U to vrijeme, Varšava se pozvala na višu silu – navodeći kao razlog pritisak na svoje finansije nakon priliva izbjeglica u jeku ruske invazije na Ukrajinu. Prošli mjesec, nedugo nakon izbora u Poljskoj, Pfizer je objavio da tuži Varšavu na sudu zbog propuštene isplate, koju je Politico procijenio na oko 1.2 milijarde eura.

Njemački BioNTech također se pridružio tim postupcima. Ova dva slučaja priključuju se rastućem broju pravnih postupaka povezanih s naporima Evropske unije u nabavi cjepiva u doba pandemije. U Rumunjskoj tužitelji žele ukinuti imunitet bivšem premijeru Florinu Cîțuu i dvojici bivših ministara zdravstva, tvrdeći da su kupili previše vakcina i time nanijeli štetu državi od više od milijardu eura.

Belgijski lobist Frédéric Baldan podigao je kaznenu prijavu protiv predsjednice Komisije Ursule von der Leyen zbog njene navodne uloge u posredovanju u najvećem ugovoru o vakcinama u Evropskoj uniji, za 1.1 milijardu doza. Mala belgijska politička stranka Vivant i tri njena lokalna zastupnika također su se pridružila tom postupku, potvrdio je zastupnik Alain Mertes.

U međuvremenu, New York Times tuži Komisiju jer je odbila otkriti tekstualne poruke spomenute u intervjuu s Von der Leyen za NYT u aprilu 2021. U članku je predsjednica Komisije govorila o svojim naporima oko kupovine vakcina i porukama koje je razmijenila s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom.

Naposljetku, evropski nadzornik finansijskog kriminala, Ured evropskog javnog tužitelja, objavio je u kratkom saopštenju za novine  prošlog oktobra kako je otvorio istragu o nabavi  vakcina. Nije navedeno koga istražuje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,