Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Imamo pravo braniti se svim vrstama oružja, uključujući i nuklearno

Preuzmite sliku

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, izjavio je da će, ako Sjedinjene Američke Države žele poraziti Rusiju, svijet biti na rubu globalnog sukoba, te da u tom slučaju Moskva ima pravo braniti se svim vrstama oružja, uključujući i nuklearno, prenosi Anadolija.

U pisanoj izjavi na Telegramu, Medvedev je prokomentirao obustavu ruskog učešća u Novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Naglašavajući da je SAD učinio “svakakva zla” protiv Rusije, opskrbio Ukrajinu značajnom količinom oružja i pokušavaju poraziti Rusiju, Medvedev je rekao:

“Međutim, strateška sigurnost je zasebno pitanje. To nema nikakve veze s općim kontekstom američko-ruskih odnosa.”

Medvedev je kazao da je pristup administracije u Washingtonu velika greška.

“Ova greška proizlazi iz percepcije superiornosti i imuniteta. Svi razumni moćnici svjesni su da je svijet na rubu globalnog sukoba ako SAD želi poraziti Rusiju. Ako SAD želi poraziti Rusiju, imamo se pravo braniti bilo kojim oružjem, uključujući i nuklearno”, poručio je Medvedev.

Podsjetio je na komentar ruskog predsjednika Vladimira Putina da je “Rusiju nemoguće poraziti na bojnom polju”.

“Upravo zbog toga smo za sada suspendirali Novi START. Neka nezadovoljna elita u SAD-u razmisli šta je postigla. Pogledajmo i reakcije ostalih nuklearnih sila u NATO-u, Francuske i Velike Britanije. Njihove strateške nuklearne snage nisu bile uključene u pripremu sporazuma između SAD-a i Rusije, sada je vrijeme da se uključe”, naglasio je Medvedev.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,