Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Papa pozvao svijet da se na Božić sjeti ukrajinske djece

Preuzmite sliku

Papa Franjo pozvao je u srijedu ljude da se prisjete ukrajinske djece koja ovog Božića pate na hladnoći.

– Pomislimo na brojnu djecu u Ukrajini koja toliko pate, pate zbog ovog rata – kazao je on u nepripremljenim izjavama na kraju svoje sedmične opće audijencije u Vatikanu.

Papa apeluje na Ukrajinu u skoro svakom javnom obraćanju, obično najmanje dva puta sedmično, otkako je Rusija izvršila invaziju na svog susjeda u februaru.

– Većina onih koje sam vidjeo ne može da se nasmije – rekao je on, misleći na ukrajinsku decu koja su pronašla utočište u Rimu kod italijanskih porodica i dobrotvornih organizacija.

– Teško je kada dijete izgubi sposobnost da se smije. Ova djeca nose u sebi tragediju tog rata, tako nehumanu, tako surovu. Sjetimo se ukrajinskog naroda ovog Božića koji – bez struje, bez grijanja, bez osnovnih stvari – mora da preživi – rekao je on.

Rusija od oktobra udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine, uništavajući ili oštetivši polovinu.

Papa je prošle sedmice pozvao ljude da ove godine troše manje na božićne proslave i poklone, i razliku pošalju Ukrajincima kako bi im pomogli da prebrode glad i hladnoću zime.

Vatikan je također pokrenuo kampanju za slanje termo donjeg rublja u Ukrajinu.

Zemlje u Evropi i šire rade na snabdijevanju transformatora, prekidača i kablova, kao i dizel generatora potrebnih za osvjetljavanje i grijanje zemlje zimi, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,