Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Papa na misu stigao u invalidskim kolicima

Preuzmite sliku

Papa Franjo predvodio je misu za Veliki petak u Bazilici svetog Petra, uoči noćne procesije Križnog puta u rimskom Koloseju.

Franjo će na Veliku subotu predvoditi vazmeno bdjenje, a zatim će u nedjelju voditi uskrsnu misu te će pročitati svoju poruku i blagoslov “Urbi et Orbi” (Gradu i svijetu), što papa čini dva puta godišnje sa središnjeg balkona na Trgu svetog Petra.

Na misu stigao u invalidskim kolicima

Osamdesetsedmogodišnji papa, koji ima respiratorne probleme i poteškoće u kretanju, izgledao je bolje ove sedmice, navodi Reuters.

Na misu na Veliki petak stigao je u invalidskim kolicima te se pridružio kardinalima i biskupima na službi Muke Gospodnje.

Prethodnih godina, papa Franjo obred bi započeo legavši na mramorni pod bazilike, ali njegovo fizičko stanje mu to više ne dopušta.

Umjesto toga, tiho je molio pred oltarom iz svojih invalidskih kolica.

Jedna od rijetkih službi u kojoj papa ne drži propovijed

“Muka Gospodnja” sadrži pjesme na latinskom o događajima od Isusova uhićenja do njegova ukopa, a riječ je o jednoj od rijetkih službi u kojoj papa ne drži propovijed, već propovjednik Papinskog doma.

Kasnije danas papa će predvoditi procesiju Križnog puta u Koloseju.

Franjo je lično napisao ovogodišnje tekstove za postaje Križnog puta, prve u svom 11-godišnjem papinstvu.

Oni uključuju pohvale blagosti i oprostu kao odgovoru na zlo te molitve za progonjene kršćane i žrtve rata. Također hvale žene koje su pomogle Isusu dok je nosio križ te se zalažu za “one žene koje su u naše vrijeme iskorištavane te trpe nepravdu i poniženje”. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,