Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Papa Franjo završio u bolnici nakon što nije mogao održati govor

Preuzmite sliku

Papa Franjo odveden je nakon opće audijencije u bolnicu na pretrage, rekli su izvori, nakon što je morao prepustiti čitanje govora jednom od svojih pomoćnika.

Tokom audijencije, Sveti Otac je rekao da se još nije potpuno oporavio nakon što je smanjio svoj raspored u posljednjih nekoliko dana zbog simptoma sličnih gripi.

“Još uvijek sam malo prehlađen”, kazao je Franjo tokom audijencije u vatikanskoj dvorani Pavla VI.

87-godišnji papa, koji je u posljednje vrijeme imao niz zdravstvenih problema, otkazao je svoj raspored za subotu i ponedjeljak zbog, kako je Vatikan rekao, blage gripe.

U nedjelju se kao i obično obratio okupljenima na Trgu svetog Petra kako bi prenio svoju poruku Angelus. Papa nije pročitao ni govor ranije u srijedu na sastanku s armenskim biskupima i to je prepustio pomoćniku, kazao je Vatikan.

Papa je progovorio na kraju audijencije, promuklim glasom i pomalo kašljucajući, kako bi pozdravio neke od vjernika i pozvao na mir, kao što je to uobičajeno. Spomenuo je sukobe u Ukrajini, Izraelu i na palestinskom teritoriju, kao i nedavne smrtonosne napade na katoličku crkvu i džamiju u Burkini Faso, te nastavak nasilja na Haitiju.

Osudio je i korištenje protupješačkih mina, te podsjetio da se 1. marta obilježava 25. godišnjica stupanja na snagu UN-ove konvencije o njihovoj zabrani.

U decembru je papa bio prisiljen otkazati planirano putovanje na klimatski sastanak COP28 u Dubaiju zbog posljedica gripe i upale pluća.

U januaru nije mogao dovršiti govor zbog “blagog bronhitisa”. Kasnije tokom mjeseca rekao je da mu je bolje uprkos “nekim bolovima”. Franji je kao mladiću u rodnoj Argentini odstranjen dio pluća. Papa također teško hoda, a redovno koristi invalidska kolica ili štap. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,