Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Palestinska porodica novorođenoj djevojčici dala ime Aja Sofija

Preuzmite sliku

Palestinska porodica Bayyud svojoj bebi koja je rođena 11. jula ove godine dala je ime Aja Sofija nakon što je donesena odluka kojom je omogućeno da istanbulski dragulj ponovo bude džamija, kao što je to bila nekoliko stoljeća u historiji, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Hasan Bayyud, otac djevojčice u razgovoru za Anadolu Agency u njihovom domu u mjestu Kefr Akab kazao je da je presretan zbog odluke da Aja Sofija ponovo bude džamija.

  Izrazio je zahvalnost predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu zbog ove odluke te poželio mnogo sreće cijelom turskom narodu.

  Naglasio je kako je cijela njegova porodica osjećala ogromnu sreću i radost nakon što su saznali za vijest da je Vrhovni sud Turske poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej, čime je omogućeno da ovaj istanbulski dragulj opet bude džamija.

 • “Mi smo u toj našoj radosti i sreći odmah nekako odlučili da našoj novorođenoj djevojčici damo ime Aja Sofija“, kazao je Bayyud.

  Istakao je kako je odluka o ponovnom otvaranju Aja Sofije kao džamije nagovještaj boljih i sretnijih vremena za muslimane.

  “Odluka o otvaranju Aja Sofije nagovještava i slobodu za džamiju al-Aksu, našu zemlju i sve muslimane u svijetu”, dodao je ovaj Palestinac, izrazivši nadu da će njegova kćerka noseći ovo lijepo ime izrasti u plemenitu osobu.

 • Napomenuo je kako bi bio najsretniji otac da njegova kćerka uvijek bude na putu vjere i pravde, u skladu sa svojim imenom koje su joj dali.

  “Da joj Allah pomogne da bude plemenita i poštena osoba i, nadam se, hafiza i čuvar Kur'ana”, kazao je otac djevojčice, te dodao da bi jednog dana volio zajedno s kćerkom posjetiti džamiju Aja Sofiju, napominjući da mnogo voli i cjeni Tursku i turski narod.

  Prošle sedmice turski sud je poništio odluku iz 1934. kojom je džamija Aja Sofija u Istanbulu pretvorena u muzej. Ovom presudom je omogućeno da istanbulski dragulj opet bude džamija, kao što je to bila nekoliko stoljeća u svojoj historiji. Aja Sofija je tokom Bizantijskog carstva nekoliko stoljeća bila crkva.

  Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će ovaj historijski kompleks biti spreman za molitvu u petak, 24. jula.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje