Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je napadač u St. Petersburgu? – Rusi objavili fotografiju osumnjičenika za masakr (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Rusko državno odvjetništvo nazvalo je terorističkim činom eksploziju u metrou u St. Petersburgu koja je u ponedjeljak usmrtila devet, a ozlijedila više od 20 osoba (13 ih je kritično), a agencija Interfax javlja da je pronađena još jedna neeksplodirana naprava.

Ruske vlasti i REN TV objavile su i snimku nadzornih kamera na kojoj je čovjek osumnjičen za napad na metro. Zrnata fotografija prikazuje srednjovječnog čovjeka s bradom koji nosi crnu kapu.

 • S druge strane, nadzorna kamera je zabilježila muškarca koji je nakon eksplozije bezbrižno stajao na trgu Haymarket i gledao u mobitel. Nije imao nikakvu aktovku sa sobom, a kad je očito dobio nekakvu informaciju na zaslonu telefona, odšetao je s trga. Osumnjičenog za napad snimila je još jedna kamera…

  Dva svjedoka još ranije su rekli da su sto posto uvjereni da su vidjele napadača prije same eksplozije, prenosi Jutarnji.hr.

  – Imao je prljave čizme i dvije torbe iz kojih je dopirao čudan miris. Bio sam s njim na pokretnim stepenicama, zato znam – kaže neimenovani svjedok.

  Portal Fontanka tvrdi da je taj muškarac ušao na stanicu Petrogradskaja dvadeset minuta prije no što se u vlaku dogodila eksplozija. Novinska agencija Interfax ranije je objavila tvrdnju izvora o tome da su sigurnosne kamere zabilježile fotografiju osumnjičenog.

 • Ruska policija izdala je uhidbeni nalog za dvoje ljudi koji se dovode u vezu s napadom na podzemnu željeznicu, prenosi Interfax. U ovom trenutku još uvijek je nejasno je li muškarac s nadzornih kamera jedan od njih…

  Nacionalni protuteroristički odbor (NAK) potvrdio je da se radi samo o jednoj eksploziji između postaja Trg Senaja i Tehnološki institut. Kako navode izvori, ekplozivno sredstvo ručne izrade je očito bilo ostavljeno u vagonu.

  Hitne službe St. Peterburga najprije su rekle da su bile dvije eksplozije, no izvor iz njihovih redova poslije je otkrio da je bila samo jedna, no da se ona dogodila u tunelu između stanica, prenosi Hina.

  Rusi su u ovoj teškoj situaciji nahvalili vozača podzemne željeznice koji je maestralno reagirao u trenucima dok je bomba eksplodirala. Naime, eksplozija se dogodila u vožnji između dvije stanice, a vozač nije stao već je nastavio voziti vlak sve do stanice.

  – Bila je to sjajna odluka. Da je ostao u tunelu, između stanica, mrtvih bi bilo još više. Ovako je pomoć mogla relativno brzo doći.

  Poslije je u podzemnoj željeznici pronađena još jedna bomba koja nije eksplodirala na postaji Trg Ustanka. Ruska televizija REN TV objavila je i fotografiju pronađene druge eksplozivne naprave. Na slici se vide dvije crvene konzerve prepune metalnih kuglica…

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje