Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osuđen za korupciju: Sud potvrdio trogodišnju zatvorsku kaznu za Sarkozyja

Preuzmite sliku

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izgubio je u srijedu žalbu na presudu iz 2021. godine na Apelacionom sudu u Parizu za korupciju i trgovinu uticajem.

Sud je potvrdio njegovu trogodišnju zatvorsku kaznu, ali su dvije od tih godina bile uslovne, a sud je naveo da Sarkozy može nositi elektronsku narukvicu umjesto da ide u zatvor preostalu godinu.

Ovaj 68-godišnjak, koji je služio jedan mandat od 2007. do 2012. godine, ima probleme sa zakonom otkako je napustio funkciju.

U martu 2021. osuđen je na tri godine zatvora – dvije uslovno i jednu kod kuće sa elektronskom narukvicom – zbog korupcije i trgovine uticajem preko tajne telefonske linije koja je otkrivena prisluškivanjem.

Sud je utvrdio da su Sarkozy i njegov bivši advokat Thierry Herzog sklopili “pakt o korupciji” sa sudijom Gilbertom Azibertom, kako bi dobili i podijelili informacije o pravnoj istrazi.

Istražitelji su prisluškivali dvije Sarkozyjeve službene telefonske linije. Otkrili su da je 2014. godine izvadio i treći nezvanični pod imenom “Paul Bismut”, preko kojeg je komunicirao sa Herzogom.

Tužilaštvo je zatražilo da Sarkozy, Herzog i Azibert budu osuđeni na po tri godine uslovne kazne.

Oni su također tražili da se Sarkozy i Azibert (76) suspenduju sa javne funkcije, a Herzog (67) zabrani bavljenje advokaturom, svakom po pet godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje