Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Orban: Ukrajina ne može dobiti ovaj rat

Preuzmite sliku

Premijer Mađarske Viktor Orban učestvovao je na Katarskom provrednom forumu u organizaciji Bloomberga.

Ponovio je da su vojni napori Ukrajine osuđeni na propast. Tvrdi da će daljnje slanje pomoći samo dovesti do novih pogibija.

Odgovorio Stoltenberg

“Emocionalno je to tragično. Naša su srca uz Ukrajince. Ali govorim kao političar koji bi trebao spašavati živote”, kazao je Orban glavnom uredniku Bloomberga Johnu Micklethwaitu.

“Nema šanse da dobijemo ovaj rat”, dodao je mađarski premijer.

Inače, Mađarska blokira tranšu od 500 miliona eura finansijske pomoći Evropske unije Ukrajini. Protivi se Mađarska i uvođenju novih sankcija protiv Rusije koja je prošle godine izvršila invaziju na Ukrajinu.

Na Orbanove komentare u Bruxellesu odgovorio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ukrajinci su već pokazali sposobnost koju imaju da oslobode zemlju i potisnu Ruse, kao i važnost podrške koju dobivaju od NATO saveznika”, rekao je Stoltenberg.

On vjeruje da Ukrajina može “osigurati da ruski predsjednik Vladimir Putin ne dobije ovaj rat”.

Mađarski čelnik ponovio je svoj poziv na trenutni prekid vatre. To je stav za koji su kritičari procijenili da je ravan pozivu na kapitulaciju Ukrajine.

Ponovio je i narativ Kremlja kako je rat u Ukrajini zapravo posrednički sukob između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Tvrdi da će borbe prestati tek kad Moskva sklopi sporazum s Washingtonom.

Osloboditi se ruske okupacije

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Orbanove komentare optuživši mađarskog čelnika da pokušava osloboditi “Rusiju odgovornosti za agresiju”.

“Ukrajinci će se nastaviti boriti dok potpuno ne oslobode svoju teritoriju od ruske okupacije. To je jedini način ne samo da se vrati mir u Ukrajini već i da se zajamči sigurnost u cijeloj Evropi”, napisao je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku, prenosi Index.

Orbanov pristup prema Ukrajini i bliske veze s Rusijom samo su pogoršali napetosti u odnosu s Evropskom unijom i NATO-om.

Zapad već duže zamjera Orbanu njegovu težnju za samozvanom “neliberalnom demokratijom” s antiimigrantskom politikom i odbacivanjem multikulturalnih vrijednosti.

Prošle je sedmice ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto najavio da će ova država blokirati daljnju pomoć EU Ukrajini i sankcije Rusiji.

To je argumentirao odlukom Kijeva da stavi OTP Banku, najvećeg mađarskog zajmodavca, na svoj popis međunarodnih ratnih sponzora.

Ministar vanjskih poslova potvrdio je stajalište Mađarske u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu. To je izazvalo kritike ostalih članica EU.

“Razočaran sam, bolje rečeno iritiran ponašanjem naših mađarskih prijatelja”, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje