Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od 1. marta u Njemačkoj: Početna plata ovim radnicima raste na 2.700 eura

Preuzmite sliku

Početna će plata porasti znatno više od prosječne plate: s oko 2.200 na oko 2.700 eura bruto, što je povećanje od gotovo 23 posto. To znači početnu minimalnu satnicu od 16,17 eura bruto.

Dogovoren je novi kolektivni ugovor za medicinsko osoblje (njem. medizinische Fachangestellte – MFA). Udruženje medicinskih djelatnika potvrdila je kako je dogovoren novi kolektivni ugovor čija je glavna stavka povećanje plata od 1. omarta u prosjeku za 7,4 posto, navode njemački mediji. Novi kolektivni ugovor trebao bi na snazi biti deset mjeseci, prenosi Fenix magazin

Kolektivni pregovori za novi kolektivni ugovor počeli su pošle godine u oktobru, no u decembru su prekinuti. Zbog toga je Udruženje medicinskih djelatnika u januaru prvi put pozvala na štrajk upozorenja.

Prema riječima predsjednice Udruženja, kolektivni pregovori sada su završeni, te je sada donesen kolektivni ugovor.

Novi kolektivni ugovor

Kako tvrde iz Udruženja, početna će plata porasti znatno više od prosječne plate: s oko 2.200 na oko 2.700 eura bruto, što je povećanje od gotovo 23 posto. To znači početnu minimalnu satnicu od 16,17 eura bruto.

„Zapravo se nadamo da će mladi ponovno postati entuzijastični za profesiju medicinskih pomoćnika i da će krenuti na obuku“, kaže predsjednica Udruženja.

Sljedeći krug kolektivnih pregovora kreće krajem godine

Ostale tačke u sporazumu uključuju veću naknadu za obuku (pet posto) i inflacijski bonus za zaposlenike i pripravnike.

U zdravstvenom sistemu se već godinama primjećuje manjak kvalificiranih MVP radnika, što je dodatno pogoršano pandemijom koronavirusa. Zato je novi kolektivni ugovor dobar znak, navode njemački mediji.

“U sljedeći krug pregovora ulazimo za osam mjeseci. Fokus bi trebao biti na radnim uvjetima: oni, između ostalog, uključuju fleksibilnije modele radnog vremena i veće posebne isplate”, kaže predsjednica Udruženja medicinskih djelatnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,