Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obnova katedrale Notre Dame u Parizu trebala bi biti završena ove godine. Radovi stigli do završne faze

Preuzmite sliku

Očekuje se da će ove godine biti završena obnova katedrale Notre Dame, jednog od historijskih simbola grada, oštećene u požaru 15. aprila 2019. u Parizu, glavnom gradu Francuske, javlja Anadolu.

Radovi na restauraciji katedrale, koju je godišnje prije požara posjećivalo oko 14 miliona turista, traju već pet godina. Radovi na obnovi 800 godina stare historijske baštine u glavnom gradu Parizu stigli su do završne faze.

 • Očekuje se da će katedrala, jedna od najposjećenijih historijskih građevina u Francuskoj, ponovo otvoriti svoja vrata za posjetioce 8. decembra. Otprilike 1.000 komada drveta koji čine kostur kule od 96 metara, izradili su stolari u radionici u pokrajini Lorraine.

  Zatim je skelet kule postavljen na historijsku katedralu i prekriven olovom. Težina novog tornja bila je 600 tona. Nastavlja se čišćenje oko 8.000 cijevi orgulja koje su zahvaćene požarom u katedrali.

 • Pored čišćenja unutrašnjosti objekta, privode se kraju i radovi na sanaciji urušenih svodova i zidova. Očišćeni su i vitraži, koji su važni elementi gotičkog stila katedrale.

  Neke od statua koje su nakon požara uklonjene iz zgrade postavljene su na svoja nekadašnja mjesta u katedrali nakon što su vraćene u prvobitno stanje. Katedrala je ponovo dobila drvenu propovjedaonicu, koja je teško oštećena 2019. godine.

  Požar je iz nepoznatog razloga izbio 15. aprila 2019. u katedrali, koja se smatra simbolom kršćanstva u Francuskoj, čije je temelje postavio papa tog razdoblja 1163. godine, a za dovršetak je trebalo 300 godina.

 • Jedan od 96 metara visokih tornjeva i krov katedrale, koju je u kratkom vremenu zahvatio plamen, potpuno su se urušili, a zgrada je teško oštećena.

  Za radove na obnovi Katedrale prikupljen je rekordan iznos donacija od 844 miliona eura iz cijelog svijeta. Porodice Arnault, Bettencourt i Pinault, jedne od najbogatijih porodica u zemlji, su među onima koji su dali velike donacije za obnovu historijske bogomolje.

  U procesu restauracije doprinijelo je više od 100 kompanija, a restauratori historijske građevine su različiti zanatlije poput majstora kamena i stakla i stolara.

 • Na glavnom gradilištu radi otprilike 500 ljudi, a ovaj broj raste na preko 1.000 kada se dodaju i oni koji rade u različitim radionicama širom zemlje na izgradnji ili renoviranju dijelova katedrale, kao što su toranj, staklo i slike.

  Film francuskog reditelja Jean-Jacquesa Annauda “Notre Dame gori”, o požaru u katedrali, objavljen je 16. marta 2022. godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,