Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljeni podaci o dvogodišnjim prihodima Zelenskog

Preuzmite sliku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prijavio je prihode tokom 2021. i 2022. godine, javlja Anadolu.

Ukrajinsko predsjedništvo u nedjelju je objavilo da su prihodi Zelenskog i njegove porodice za 2021. iznosili približno 10,8 miliona ukrajinskih grivna (284.660 dolara).

Ovaj prihod se uglavnom sastojao od plata, bankarskih kamata i prihoda od izdavanja nekretnina.

Njegov prihod smanjen je za 11,9 miliona ukrajinskih grivna (313.653 dolara) u odnosu na 2020.

„Volodimir Zelenski i dalje posjeduje brojne robne marke. Konkretno, 2021. godine završen je proces registracije 22 žiga, koji je započeo mnogo prije njegovog izbora za predsjednika Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Za 2022. prihod Zelenskog i njegove porodice iznosio je 3,6 miliona ukrajinskih grivna (94.886 dolara), a smanjen je zbog “privremenog raskida ugovora o zakupu na teritoriji Ukrajine” zbog početka rusko-ukrajinskog rata.

U saopštenju se dalje navodi da je gotovinski saldo porodice Zelenski na kraju 2022. smanjen za skoro 1,8 miliona ukrajinskih grivna (47.443 dolara).

„U 2021. i 2022. godini nije bilo drugih promjena u vezi s imovinom, nekretninama, vozilima i sličnim“, dodaje se u saopštenju.

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NAZK) objavila je prihode i imovinu Zelenskog na svojoj web stranici.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se Kijev nada da će unaprijediti svoju aplikaciju za pridruživanje Evropskoj uniji, koja je prošlog mjeseca započela pregovore o članstvu s Ukrajinom. Suzbijanje korupcije ključno je za Ukrajina.

Kritičari tvrde da Ukrajina dugo pati od široko rasprostranjene korupcije, te da je ruska „specijalna vojna operacija“ zasjenila vladine pokušaje da suzbije korupciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,