Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novo vozilo ‘wheels’ osvaja ulice u Beču

Preuzmite sliku

Bicikli, skuteri, električni romobili, a sada i wheels – nova vozila u Beču podsjećaju na električne bicikle, ali nemaju pedale i za razliku od e-romobila posjeduju sofisticiraniji sistem za iznajmljivanje.

  • S obzirom da na tržištu trenutno ne postoji ništa uporedivo, jedini naziv za novo vozilo je Wheels. Vozila na iznajmljivanje pokreću se električnim motorom i dostupna su svim korisnicima starosti iznad 18 godina. Wheels mogu razviti brzinu do 25 km/h ali putem GPS-a automatski reaguju na ograničenja i spuštaju brzinu u pješačkim zonama ili zonama susreta.

    Kao i kod drugih sistema za iznajmljivanje električnih romobila ili bicikala, korisnik mora skinuti aplikaciju i skenirati QR-code kako bi pokrenuo vozilo, što košta jedan euro. Svaki naredni minut vožnje na Wheels-u u Beču košta 29 centi, a propisno parkiranje se mora fotografisati i poslati u centralu. Pojedine Bečlije su još skeptične u vezi Wheelsa, što može biti i posljedica obimne ponude vozila na iznajmljivanje u Beču. Bečkim ulicama trenutno kruži 4.600 električnih romobila za iznajmljivanje koji su u vlasništvu pet različitih ponuđača. Wheels raspolaže sa 33 vozila, međutim ubrzo planiraju povećati broj, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,