Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi Putinov ministar odbrane: “Vojnicima je potreban bolji pristup smještaju, bolnicama i socijalnim naknadama”

Preuzmite sliku

Andrej Belousov, iznenadni izbor predsjednika Vladimira Putina za novog ruskog ministra odbrane, rekao je u ponedjeljak da je vojnicima potreban bolji pristup smještaju, bolnicama i socijalnim naknadama.

Belousov, ekonomist koji je prethodno bio zamjenik premijera, naglasio je potrebu da se bolje brine o ruskim vojnicima u obraćanju parlamentarnom odboru, prvom otkako ga je Putin imenovao u nedjelju da zamijeni Sergeja Šojgua.

Državni mediji citirali su ga kako je rekao da postoji previše birokracije oko isplate naknada vojnom osoblju. Bilo je i problema sa smještajem i liječenjem.

“Mislim da je haos kada sudionike specijalne vojne operacije koji se vraćaju na odmor tjeraju iz civilnih medicinskih ustanova u bolnice koje su često jednostavno prenatrpane. Ovo pitanje treba riješiti”, rekao je Belousov.

Čini se da su komentari Belousova, koji nema vojno iskustvo, imali cilj pokazati pripadnicima oružanih snaga da razumije njihovu zabrinutost i da će raditi na poboljšanju njihovih uvjeta.

Obraćao se odboru za odbranu i sigurnost gornjeg doma parlamenta, Vijeća Federacije, u sklopu procesa potvrđivanja novog sastava vlade nakon što je početkom ovog mjeseca počeo peti Putinov predsjednički mandat. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,