Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi haos u Albaniji: Poslanik pokušao zapaliti parlament

Preuzmite sliku

Na početku sjednice poslanici su blokirali prolaz predsjednici skupštine Lindite Nikole.

Plenarnu sjednicu albanskog parlamenta pratio je žestok okršaj poslanika Demokratske stranke i osiguranja.

Na početku sjednice poslanici su blokirali prolaz predsjednici skupštine Lindite Nikole, a kasnije su kamere snimile kako poslanik Demokratske partije Fljamur Noka pokušava zapaliti parlament, dok se vidi kako pali čaršafe i stavlja ih ispod gomile stolica.

Nikola je isključila poslanika i zatvorila plenarnu sjednicu na kojoj su poslanici govorili o problemima birača.

Euronews na albanskom jeziku dodaje da se na snimku vidi da je zahvaljujući obezbjeđenju ugašen požar.

Bivši premijer Sali Beriša istakao je da su to obilici građanske neposlušnosti, dodavši da će opozicija nastaviti borbu za formiranje skupštinskih komisija.

– Današnja građanska neposlušnost je uspjeh poslanika opozicije. Vidjeli ste kako su opkolili parlament, iako je 15 čuvara stavljeno na vrata, ali ništa nije spriječilo akciju. Bili su primorani da funkcionišu kao parlament u pećini – rekao je Beriša.

Prije dvije sedmice, dogodio se još jedan incident u albanskoj skupštini, kada je sjednica skupštine parlamenta završena pet minuta nakon početka, jer su opozicioni poslanici zapalili dimne bombe.

Neposredno nakon što je usvojen budžet za 2024. godinu glasovima većine, poslanici opozicije su upalili dimne kutije, pa je nastavak bio nemoguć.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,