Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novak: Rusija će do kraja godine smanjiti izvoz gasa za 25 posto

Preuzmite sliku

Rusija će smanjiti izvoz gasa za oko četvrtinu do kraja 2022. godine, izjavio je potpredsjednik Vlade Rusije Aleksandar Novak, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Na kraju godine proizvodnja gasa će biti 12 posto manja nego 2021. godine, a izvoz će se smanjiti za oko 25 posto. To je prvenstveno zbog gašenja izvozne infrastrukture”, rekao je Novak u intervjuu koji je u ponedjeljak objavila državna novinska agencija TASS.

Novak je također kazao da će proizvodnja i izvoz ukapljenog prirodnog gasa u zemlji porasti za više od 8,7 posto, a potrošnja uglja na domaćem tržištu porast će za 6,8 posto.

Podsjetio je da se od kraja februara održan niz sastanaka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se analizirali rizici u ruskom logističkom lancu za prodaju nafte i gasa.

“Kao rezultat toga, obezbijeđena je nova konfiguracija lanaca snabdijevanja”, rekao je Novak.

Istakao je da zapadne države uvode nove sankcije Rusiji, jer je Moskva bila u stanju da se nosi s prethodnim sankcijama, upozoravajući da će ta ograničenja imati negativne efekte kao što su povećana inflacija i niže stope ekonomskog razvoja.

Novak je kazao da su mnoge zapadne naftne i gasne kompanije već oprezne zbog čega, kako je kazao, odustaju od investiranja u ovoj oblasti.

Dodao je da će se, zbog smanjenja energetskih ulaganja u Evropskoj uniji, svijet suočiti s nestašicom i novom krizom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,