Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemački naučnici rade na projektu analize Hitlerovih govora koje je držao između 1933. i 1945.

Preuzmite sliku

Predviđeno je da projekt traje sedam godina, a namjerava identificirati i analizirati sve Hitlerove govore.

Govore koje je nacistički vođa Adolf Hitler držao između 1933. i 1945. tokom nacističke vladavine terora u Njemačkoj sistemski analizira grupa naučnika koja će ih staviti na raspolaganje javnosti uz popratna objašnjenja i kontekst.

Akademski svijet

Predviđeno je da projekt traje sedam godina, a namjerava identificirati i analizirati sve Hitlerove govore prvi put i učiniti ih dostupnima akademskom svijetu i široj javnosti kroz kritičko izdanje, objavili su naučnici u Manhajmu.

Zajednički projekt realiziraju Zaklada arhiva njemačke radiodifuzije, Goethe Univerzitet Frankfurt, Institut za savremenu historiju München-Berlin, Leibniz Institut za njemački jezik u Manhajmu i Philipps Univerzitet Marburg.

Cilj je sve relevantne tekstove i audiozapise učiniti dostupnima u naučno pouzdanom obliku.

“Činjenice i konteksti objašnjeni su u anotacijama prema trenutnom stanju istraživanja, a kratke biografije predstavljaju spomenute osobe,” rekli su istraživači.

U štampanom i digitalnom obliku

Obrazloženja će biti objavljena u štampanom i digitalnom obliku, rekli su. Preživjele audiosnimke bit će moguće pretraživati i analizirati.

Projekt finansira Njemačka istraživačka zaklada, interdisciplinarna organizacija za promicanje nauke i istraživanja u Njemačkoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje