Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemački kancelar zabrinut zbog porasta ekstremizma

Preuzmite sliku

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je danas na “ekstremiste” koji nastoje da iskoriste društvene skupove i proteste u Njemačkoj, prije svega poljoprivrednika, rekavši da je zabrinut zbog poziva na nasilje koji ugrožavaju demokratiju.

“Kada se protesti, koji su sami po sebi legitimni, pretvore u gnjev ili prezir prema demokratskim procesima i institucijama, tada svi gubimo. Samo oni koji preziru našu demokratiju će od toga imati koristi”, upozorio je Scholz u video poruci.

Govoreći o “traktorima koji od početka nedjelje blokiraju gradske centre, puteve i pristup autoputevima” širom Njemačke, Šolc je rekao da su spor i nesuglasice “dio demokratije”.

Prema njegovim riječima, bijes se podstiče na ciljani način, tako što “ekstremisti i preko društvenih mreža, preziru svaki kompromis i truju svaku demokratsku debatu”.

“To je toksična mješavina koja bi trebalo da nas brine i koja i mene mnogo brine”, dodao je Scholz.

Demonstracije njemačkih poljoprivrednika, koji protestuju zbog smanjenja javne pomoći, posebno podržava krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja je sve popularnija u anketama, dok mnoge ekstremističke grupe pozivaju na društvenim mrežama na radikalizovanje akcija protiv vlade.

Šolc je rekao da je zahvalan predsjedniku Sindikata poljoprivrednika Joahimu Rukvidu “što se jasno ogradio od ekstremista i određenih oportunista koji pozivaju na pobunu i govore o ‘rušenju sistema'”.

“To nije besmislica. To je opasno… Pozivima na nasilje i ličnim prijetnjama nema mjesta u našoj demokratiji”, rekao je Scholz te pozvao na umjerenost i duh kompromisa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje