Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačke apoteke upozoravaju na nestašicu lijekova protiv karcinoma

Preuzmite sliku

Njemački zdravstveni sistem je u dubokoj krizi. Bolnice i dječije klinike su pretrpane, nedostaje antipiretika, lijekova protiv bolova i antibiotika, a sada je došlo i do nedostatak lijekova protiv karcinoma, javlja Anadolu Agency (AA).

List “Bild” objavio je da trenutno postoji nedostatak kalcijum folinata, posebno za pacijente sa kolorektalnim karcinomom.

“Ponestaje nam krajem ove sedmice. Kako bi doktori i farmaceuti trebali odlučiti koji pacijent dobije posljednje lijekove protiv raka?”, zapitao se farmaceut iz istočnonjemačkog grada Jene u saveznoj državi Tiringija.

Njemačko farmaceutsko udruženje Phagro je upozorilo na svojoj web stranici da je nestašica zaliha na određenim mjestima dostigla dramatične razmjere.

Njemački savezni institut za lijekove i medicinska sredstva (BfArM) je u saopštenju za javnost za nestašicu lijekova okrivio stvaranje zaliha nekih apoteka i veletrgovaca.

“Kao rezultat toga, drugdje postoji nedostatak lijekova”, navodi BfArM.

Drugi razlog je veliki broj respiratornih infekcija kod djece, što povećava potražnju za lijekovima.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach u utorak je predstavio nacrte reforme lanca snabdijevanja.

“Te lijekove za djecu moramo da izbacimo iz fiksnih količina, da bi se i oni skuplje prodavali. Zdravstvenim osiguravajućim kućama naloženo je da plate 50 odsto više od ovog fiksnog iznosa”, izjavio je Lauterbach gostujući u programu javnog emitera ARD.

Osnov zakona između ostalog predviđa, nova pravila o cijenama da bi snabdijevanje bilo ekonomski isplativije za dobavljače.

Prema BfArM-u, trenutno postoji 330 izvještaja o nedostatku preparata. Međutim, prema Ministarstvu zdravlja, to ne znači uvijek automatski nedostatak ponude.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,