Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka zaustavila vakcinisanje AstraZenecom

Preuzmite sliku

Njemačka je zaustavila vakcinisanje vakcinom Oxford / AstraZeneca slijedeći savjete nacionalnog regulatora kako bi istražila prijave o pojavi krvnih ugrušaka.

Savezna vlada obustavila je vakcinisanje AstraZenecom, izvijestilo je Minsitarstvo zdravstva, a prenosi Spiegel. Osim Njemačke još nekoliko evropskih zemalja obustavilo je vakcinisanje AstraZenecom zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i evropskog regulatora koji tvrde da je vakcina sigurna.

Danska, Irska, Bugarska, Norveška, Island i Nizozemska privremeno su obustavili vakcinisanje vakcinom AstraZenece. Italija, Austrija, Estonija, Latvija, Luksemburg i Litva zaustavili su vakcinisanje serijom koja je distribuirana u 17 zemalja. Evropska agencija za lijekove (EMA) prošle sedmice je objavila da zasad nema dokaza koji bi povezali vakcinu AstraZenece s bolestima dviju austrijskih državljanki od kojih je jedna preminula deset dana nakon vakcinisanja.

Austrijska agencija za javno zdravstvo zaustavila je upotrebu jedne serije vakcina nakon što je osobi koja je vakcinisana dijagnosticirana tromboza nakon čega je umrla, a druga je hospitalizirana s plućnom embolijom i oporavlja se. Farmaceutski laboratorij AstraZeneca u nedjelju je objavio da istragom nije pronašao dokaze povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka u osoba imuniziranih njegovom vakcinom protiv covida-19.

“Pomna analiza svih raspoloživih sigurnosnih podataka više od 17 milijuna ljudi cijepljenih u Europskoj uniji i UK-u cjepivom AstraZenece protiv covida-19 nije pokazala dokaze povećanog rizika za plućnu emboliju, duboku vensku trombozu ili trombocitopeniju”, navodi se u izjavi u proizvođača. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje