Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka više ne zavisi od uvoza energenata iz Rusije

Preuzmite sliku

Njemačka više ne zavisi od uvoza energenata iz Rusije, jer je od početka rata u Ukrajini potpuno diversifikovala svoju energetsku infrastrukturu, izjavio je njemački ministar finansija Kristijan Lindner.

Njemačka, naravno, i dalje zavisi od uvoza energenata, ali više ne iz Rusije nego sa globalnog tržišta, rekao je Lindner televiziji BBC.

Lindner je posebno ukazao na brzinu kojom je izgrađen novi terminal za tečni prirodni gas u Njemačkoj, preciziravši da je to urađeno za rekordnih osam mjeseci, a planirano je još infrastrukturnih investicija.

Shvatili smo da moramo da njegujemo našu konkurentnost nakon ere kancelarke Angele Merkel. Ta era je bila fokusirana na snage prošlosti, a sada razvijamo snage budućnosti, kazao je on.

Lindner je izrazio optimizam sugerišući da postoje „neki pokazatelji“ da je inflacija u Njemačkoj dostigla vrhunac prošle godine.

Vjerovatno dolazi do bržeg oporavka i globalne ekonomije i evropskih ekonomija nego što se očekivalo, rekao je on, ali je upozorio da i dalje postoji potencijal za štetni trgovinski spor između EU i SAD oko takozvanih zelenih subvencija.

Amerika je prošle godine odobrila masivnih 370 milijardi dolara za ulaganja u „klimatski prijateljske“ tehnologije, uključujući poreske kredite za električne automobile koji se proizvode u SAD.

Lindner ukazuje da je tu problem što zakon uključuje pravila „proizvedeno u Americi“, koja su izazvala zabrinutost u Evropi da će preduzeća izvan SAD biti dovedena u nepovoljan položaj.

On ističe da ne želi da Evropska unija počne trgovinski rat sa SAD zbog tih pravila i upozorava da mora da se izbjegne konkurencija po principu ko je u mogućnosti da plati više subvencija, jer to „ne smije da se desi“. (Fonet)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,