Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka se suočava sa talasom bankrota

Preuzmite sliku

Njemačka se suočava sa talasom bankrota koji je rezultat politike sankcija Rusiji, upozorio je predsjedavajući Odbora Bundestaga za energetiku Klaus Ernst.

On je na “Twitteru” podsjetio na ranije izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza da sankcije ne bi trebale da više pogode Evropu nego Rusiju.

“Sada smo uveli sedam paketa sankcija, a `Gasprom` ostvaruje rekordnu zaradu. U isto vrijeme, prijeti nam talas bankrota. Zato pregovarajte sa Rusijom otvorenog uma”, poručio je Ernst, političar njemačke ljevice.

Predviđa se da će njemačka ekonomija kontrahovati sljedeće godine, usljed rastućih cijena gasa i električne energije. Institut za ekonomsko istraživanje “Ifo” u Minhenu upozorio je da energetska kriza donosi “haos” u njemačku ekonomiju i mogla bi da dovede do pada bruto domaćeg proizvoda za 0,3 odsto u sljedećoj godini, piše “Russia Today”.

Drugi političar ljevice Sahra Vagenkneht kritikovala je Vladu Njemačke zbog toga što je uspjela da uđe u ekonomski rad sa Rusijom, najvećim snabdjevačem energije.

Ona je tokom obraćanja Bundestagu rekla da su sankcije Rusiji fatalne za Njemačku. Vagenknehtova je pozvala da se ukinu sankcije i da se započne razgovor sa Moskvom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,