Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka šalje ogroman paket vojne pomoći Ukrajini: 100 moćnih Patriota, hiljade borbenih dronova…

Preuzmite sliku

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius danas je na zajedničkoj press konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim najavio ogroman paket vojne pomoći toj zemlji koja se duže od dvije godine brani od ruske agresije.

U novom njemačkom paketu vojne pomoći bit će 100 moćnih raketa za protivzračnu odbranu tipa Patriot i više hiljada borbenih dronova, najavio je danas Pistorius prilikom posjete Zelenskog ukrajinskim vojnicima koji u Njemačkoj prolaze obuku na sistemima Patriot.

Ukrajina već dugo od zapadnih partnera traži više sistema protuzračne odbrane kako bi se mogla oduprijeti silovitim ruskim zračnim udarima, koji prijete uništenjem ukrajinske elektroenergetske mreže.

“Pogodili smo ruske lansere, situacija u Harkivu je mirnija”

Podsjetimo, danas je gradonačelnik drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva, Ihor Terehov, rekao da je situacija u gradu i regiji mirnija otkako su Ukrajinci zapadnim oružjem pogodili ruske lansere projektile, kojima su Rusi učestalo napadali taj milionski grad.

Sjedinjene Države i druge savezničke zemlje su u proteklim sedmicama dale zeleno svjetlo Ukrajini da oružjem koje je poslano iz zapadnih zemalja gađa mete na teritoriju Rusije. Konkretno, odobrenje je dano za napade na lokacije s kojih su Rusi napadali Harkiv i pripadajuću regiju, u kojoj su u proteklim mjesecima prekograničnom ofanzivom otvorili novo ratište.

Terehov je danas govorio na konferenciji u Njemačkoj na kojoj je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a čiji je cilj potaknuti evropske nacije da podupiru i ulažu u Ukrajinu.

Putinova “crvena linija”

Podsjetimo, krajem maja, američki dužnosnici rekli su da je predsjednik Joe Biden dopustio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini Harkivske oblasti. Milionski Harkiv je blizu ruske granice i stoga je ranjiv na napade iz Rusije.

Prethodno su zapadne zemlje ograničavale korištenje oružja koje su slale područja Ukrajine pod ruskom kontrolom, zbog straha da bi napad na samu Rusiju mogao dovesti do eskalacije sukoba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata poručio da se napadima zapadnim oružjem na teritorij Rusije “prelazi crvena linija” te zaprijetio da će Rusija slati oružje protivnicima SAD-a i drugih zapadnim zemalja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,