Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka od subote uvodi novo pravilo koje se odnosi i na BiH

Preuzmite sliku

Njemačka od subote uvodi obvezu testiranja na Covid-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obavezne karantene, rekao je ministar zdravstva.

Ova odluka je najavljena prošle sedmice, ali se nije znalo kada će tačno stupiti na snagu.

“Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne stariju od 48 sati) ili se testirati ovdje”, rekao je Jens Spahn na konferenciji za medije u Berlinu.

 • Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Evropske unije, među njima BiH, ali i tri španjolske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Antwerpen, morali biti u Njemačkoj u 14-dnevnoj karanteni ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan.

  Porast novozaraženih već nekoliko sedmica

  Ovim obaveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za “sigurnost”.

  “Itekako sam svjestan da je riječ o zadiranju u ličnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje”, poručio je.

  Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je “pitanje solidarnosti”, istakao je ministar.

  Njemačka, u kojoj ove sedmice u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog koronavirusa, sa službeno 9.175 umrlih, ali strahuje se da bi virus mogli donijeti putnici koji se vraćaju iz inostranstva.

  Već nekoliko sedmica porast broja novozaraženih zabrinjava njemačke vlasti.

  Danas je ugledni Institut Robert Koch objavio da je u zadnja 24 sata zabilježeno 1.045 novih slučajeva, koliko ih nije bilo od maja. (MojaBiH)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,