Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka od ponedjeljka svrstava Kinu u područje prijeteće varijante virusa

Preuzmite sliku

Njemačka je danas savjetovala svojim građanima da ne putuju u Kinu ako to nije nužno, klasificirajući tu zemlju kao “područje prijeteće varijante virusa” od ponedjeljka, a takav potez napravila je zbog trenutnog vala širenja koronavirusa u Kini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke saopćilo je da je odluka donesena zbog maksimalne razine infekcija COVID-19 u Kini i preopterećenosti njenog zdravstvenog sistema.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti Institut “Robert Koch” (RKI) također je saopćila da se Narodna Republika Kina, isključujući posebnu administrativnu regiju Hong Kong, od ponedjeljka smatra područjem virusne varijante koje izaziva zabrinutost.

“Izraz prijeteći je nova kategorija u klasifikaciji područja varijanti virusa”, naveli su iz RKI-ja.

Njemačka je ranije najavila restriktivne mjere koje na snagu stupaju u ponedjeljak, a prema kojim putnici iz Kine za ulazak u Njemačku moraju posjedovati antigene ili PCR testove. Najavljena su i nasumična testiranja putnika po dolasku na njemačke aerodrome.

Vlada iz Berlina je poručila da Njemačka provodi zajedničke preporuke država Evropske unije (EU).

Njemačka, kao i Austrija, Belgija i još neke zemlje, također želi testirati otpadne vode aviona koji stižu iz Kine kako bi otkrila da li u njima ima nove varijante koronavirusa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,