Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka i Austrija potvrdile pregovore oko plaćanja ruskog plina rubljima

Preuzmite sliku

Dvije vodeće evropske energetske kompanije potvrdile su da pregovaraju s ruskim državnim energetskim divom Gazpromom o plaćanju za ruski plin, dok u isto vrijeme tvrde da žele djelovati u skladu sa sankcijama EU, ali i novim ruskim pravilima, kojima se od zapadnih zemalja zahtijeva da ruski plin plaćaju rubljima.

“Razmatramo da je konverzija plaćanja koja je u skladu sa zakonom o sankcijama i ruskom odredbom moguća. Uniper će nastaviti plaćati u eurima te je u razgovoru sa svojim ugovornim partnerom (Gazpromom, op.a.) o konkretnim modalitetima plaćanja te to čini u bliskoj koordinaciji s njemačkom vladom”, poručili su iz Unipera.

Što kaže OMV?

Sličnu poruku poslao je i Austrijski OMV: “Analizirali smo zahtjev Gazproma o metodama plaćanja u svjetlu sankcija EU i sad radimo na rješenju koje je u skladu sa sankcijama.”

Ovakav razvoj događaja uslijedio je nakon što je Rusija prekinula isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj i tako dramatično eskalirala svoj odgovor na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,