Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnik upozorava na nastavak toplotnog talasa zbog efekta El Nina

Preuzmite sliku

Prošla godina je bila najtoplija u istoriji zbog efekta El Nina, rekao je turski klimatolog Levent Kurnaz, očekujući da će se temperaturni rekordi vjerovatno nastaviti do ljeta 2024. godine, javlja Anadolu.

Klimatske promjene i globalno zagrijavanje uzrokovale su 10 najtoplijih godina zabilježenih između 2010. i 2022. Uz uticaj El Nina, u kojoj su temperaturni rekordi oboreni za 179 dana, prošla godina postala je najtoplija godina u istoriji.

U razgovoru za Anadolu, Levent Kurnaz, šef Centra za klimatske promjene i političke studije Univerziteta Bogazici u Istanbulu, rekao je da El Nino uzrokuje porast prosječnih temperatura širom svijeta, što je već dovelo do još viših temperatura.

Izraz El Nino odnosi se na zagrijavanje površine okeana, ili natprosječne temperature površine mora u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu.

Kurnaz je rekao da su ekstremni vremenski događaji postali češći i ozbiljniji uporedo sa zagrijavanjem atmosfere i da je El Nino pogoršao intenzitet i vrućine i padavina. Zbog toga je otprilike polovina 2023. godine obilježena temperaturnim rekordima.

“2023. je bila najtoplija godina koju je čovječanstvo ikada doživjelo. Ovako vruću godinu nismo doživjeli u proteklih 125.000 godina. Naročito u drugoj polovini godine, od jula nadalje, takođe je došao do izražaja El Nino efekat i temperature su porasle znatno iznad normale. Prethodne najtoplije godine bile su 2016. i 2020. na koje je uticao i El Nino”, rekao je on.

Naglasio je hitnost situacije navođenjem primjera ekstremnih vremenskih prilika, kao što je prošlogodišnja poplava u libijskom gradu Derna kao “najekstremniji vremenski događaj” u prošloj godini. Kurnaz je rekao da El Nino donosi neočekivane događaje i pojačava očekivane.

Naglasio je da će se efekti El Nina nastaviti i 2024. godine, te upozorio da će to dovesti do nastavka vremenskih nepogoda i visokih temperatura.

Prema njegovim riječima, Evropa će proći kroz jak toplotni talas do sredine idućeg ljeta, produžavajući period rekordnih temperatura.

“Očekujemo da će se ovo nastaviti barem do marta i aprila. Nije moguće brzo predvidjeti El Nino. Od danas nije lako reći šta će se dogoditi u junu, ali predviđanja govore da će El Nino biti sve teži. Vjerovatnoća da je El Nino koji doživljavamo najteži do sada je veća od 50 posto”, rekao je on.

Ekspert za klimu se osvrnuo i na potrebe Turske za vodom, nadajući se da će vlažnija zima i proljeće ublažiti posljedice prethodnih sušnih godina na poljoprivredu i vodne resurse.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje