Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

NATO uposlenicima zabranio da preuzimaju TikTok, Kina bi mogla uzimati podatke

Preuzmite sliku

NATO je službeno zabranio zaposlenima da preuzimaju aplikaciju za društvene mreže TikTok na svoje uređaje koje je obezbijedio NATO, pozivajući se na sigurnosne mjere prema dvojici zvaničnika NATO-a upoznatih s tim.

Zvaničnici NATO-a poslali su pismo radnicima u petak ujutro u kojem najavljuju zabranu, rekli su predstavnici. U napomeni je zabrana ozvaničena, ali TikTok ionako ranije nije bio upotrebljiv na uređajima koje je izdao NATO, zbog internih tehnoloških ograničenja, piše CNN.

NATO je prvo vladino tijelo koje je zabranilo aplikaciju zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla imati pristup podacima korisnika TikTok-a preko svoje kineske matične kompanije Bytedance. SAD, Velika Britanija, Norveška, Evropski parlament i druge zemlje već su zabranile aplikaciju na uređajima koje je izdala vlada, prenosi Tuzlanski.ba.

Izvršni direktor TikToka Shou Chew naglasio je američkim zakonodavcima ranije ovog mjeseca da je kompanija potpuno nezavisna od Pekinga.

“Nisam vidio nikakve dokaze da kineska vlada ima pristup tim podacima; oni to od nas nikada nisu tražili, mi to nismo dali”, izjavio je.

Dodao je da TikTok premješta svoje podatke u SAD, kako bi ih na američkom tlu pohranila američka kompanija Oracle.

Ipak, zapadne vlade su i dalje skeptične.

TikTok bi trebao biti “ukinut na ovaj ili onaj način”, rekao je državni sekretar Antony Blinken Kongresu.

„Jasno je da smo mi, administracija i drugi zahvaćeni izazovom koji ona predstavlja i poduzimamo mjere kako bismo ga riješili”, izjavio je Antony.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,