Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

NASA nenamjerno pomaže javnosti da špijunira ruske snage u Ukrajini

Preuzmite sliku

Američki Daily Beast piše da NASA pruža mogućnost ljudima da prate događaje u ukrajinskom ratu, te da uoče vojne položaje i skladišta streljiva ruskih snaga koja su bombardirana. To mogu učiniti putem web stranice agencije dizajnirane za praćenje šumskih požara oko svijeta.

List ističe da je NASA-ina stranica za praćenje šumskih požara osmišljena da pruži pomoć vatrogascima i osobama koji se bave njihovom kontrolom (Fire Information for Resource Management System – FIRMS) kako bi mogli pratiti požare putem satelita koji određuju njihove položaje prikupljajući infracrvene zrake emitirane s tla. Međutim, stranicu su počeli koristiti obični ljudi zainteresirani za tok rata u Ukrajini da prate bitke.

Daily Beast navodi da NASA-ina stranica nenamjerno bilježi požare nakon bombardiranja i paljenja skladišta streljiva i drugih izvora topline iz sukoba. Mnogi politički analitičari sada to koriste kako bi utvrdili učinkovitost ukrajinskog bombardiranja ruskih opskrbnih linija, te za lociranje vojnih punktova i skladišta streljiva koja pripadaju ruskim snagama, a koja su bila meta bombardiranja.

‘Zemlja gori’

Izvještaj Daily Beasta objašnjava da, iako neki od požara nisu uzrokovani ratom, nego su posljedica velikih vrućina, FIRMS je postao pouzdan alat za mnoge aktiviste i obične ljude za lociranje mjesta sukoba na frontovima u Ukrajini. Napominje se i to da stranici nedostaju neke manje izmjene, jer se ne navode tačna imena mjesta gdje je požar izbio.

Izvještaj je također pojasnio da web stranica FIRMS prikazuje nešto što pomalo liči na Google Earth s malim crvenim tačkicama razasutim širom svijeta. Svaka tačka predstavlja vatru koju su NASA-ini sateliti otkrili infracrvenim senzorima usmjerenim prema površini Zemlje.

Kada se karta pomakne na Ukrajinu, čak i najobičniji posmatrač može vidjeti da zemlja gori, dok se linija vatre širi duž linije sukoba s ruskim snagama prema istoku i jugu zemlje. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,