Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon ruskih napada, najveća europska nuklearka ponovno ima struju

Preuzmite sliku

Nuklearna elektrana Zaporožja u Ukrajini, pod ruskom okupacijom, u ponedjeljak je oko podneva ponovno priključena na električnu mrežu, rekle su vlasti, nakon prekida zbog ruskog noćnog raketiranja.

Ukrenerho je “ponovno uspostavio napajanje nuklearne elektrane iz ukrajinske elektromreže”, rekao je ukrajinski državni operator u novom priopćenju objavljenom na Telegramu.

Ranije u ponedjeljak ukrajinska atomska agencija Enerhoatom priopćila je da je zbog “napada” ruskih snaga tokom noći isključena preostala visokonaponska linija koja je povezivala elektranu s ukrajinskom mrežom.

Ruska okupacijska uprava elektrane Zaporožja rekla je pak kratko da je postrojenje “izgubilo vanjsko napajanje strujom zbog isključenja visokonaponske linije Dnjipropetrovske”, ne navodeći druge pojedinosti.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi reagirao je u ponedjeljak rekavši da je nuklearna sigurnost elektrane “krajnje osjetljiva”.

“Moramo se sada dogovoriti o zaštiti elektrane, ovakvo stanje više ne može potrajati”, napisao je na Twitteru.

Ovo je sedmi put da je golemi kompleks nuklearke Zaporožja isključen iz mreže otkako je ruska vojska zauzela postrojenje 4. ožujka 2022. Elektrana je smještena na obali rijeke Dnjipra koja na tom području razdvaja ukrajinsku od ruske vojske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje