Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najdužem teretnom avionu na svijetu otpao točak nakon uzlijetanja

Preuzmite sliku

Nedugo nakon polijetanja teretnog mlažnjaka teškog 180 tona jedan od točkova je otpao. Brazilski avio blog Aeroin zabilježio je trenutak pada točka teškog stotinjak kilograma na tlo.

Riječ je o teretnom mlažnjaku Boeing Dreamlifter, najdužem teretnom avionu na svijetu. Uprkos kvaru, avion je sigurno sletio u SAD.

Olabavljeni točak pao je natrag na zemlju s tragom dima iza sebe nedugo nakon uzlijetanja iz aerodroma Taranto u Italiji.

Guma točka promjera više od metra vrtila se niz asfalt dok se avion nastavio dizati u zrak. Točak je kasnije pronađen u obližnjem vinogradu izvan granica aerodroma.

Letom u utorak je upravljala američka teretna zračna kompanija Atlas Air, a avion je letio za Charleston u Južnoj Karolini. Bio je kodiran kao let Atlas Aira N718BA.

Najavljena istraga

“Teretni let Dreamliftera kojim upravlja Atlas Air sigurno je sletio u međunarodnu zračnu luku Charleston, nakon što je izgubio kotač sa svog stajnog trapa pri polijetanju iz zračne luke Taranto-Grottaglie u Italiji”, saopćeno je iz Boeinga.

Najavljuju istragu ovog incidenta.

U avionu se nalazio trup putničkog Boeinga 787, javljaju talijanski mediji.

Ogromni 747-400 Dreamlifter dizajniran je za prijevoz dijelova i velikih tereta između Italije, Japana i SAD-a, a korišten je i za transport medicinskih potrepština tokom pandemije COVID-a.

Istražitelji Nacionalne agencije za sigurnost leta (ANSV) otvorili su službenu istragu ovog incidenta. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje