Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na eutanaziju u Švicarskoj odlučilo se 150 Italijana

Preuzmite sliku

Najmanje 150 Italijana odlučilo se 2016. godine na eutanaziju u Švicarskoj, saopštile su organizacije koje traže legalizaciju te prakse u Italiji.

Udruženje Egzit Italija navelo je da je 2004. godine bilo oko 30 poziva sedmično za pitanja o primjeni eutanazije u Italiji, a danas ih ima “tri puta više”.

Rasprava o eutanaziji ponovo je pokrenuta nakon nedavne smrti u Švicarskoj Fabijana Antonijanija (40), koji je poslije saobraćajne nesreće 2014. godine ostao slijep i potpuno paralizovan.

Antonijani, koji je rekao da ima pravo na dostojanstvenu smrt koju želi jer se osjeća kao u kavezu, prebačen je u Švicarsku na eutaniziju.

Eutanazija je zabranjena u Italiji. Zvanično je legalizovana u Evropi samo u tri zemlje – Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, ali neke zemlje dozvoljavaju neki oblik eutanazije, kao u Švicarskoj, gdje je na snazi “asistirano samoubistvo”.

U Belgiji i Holandiji se za eutanaziju primjenjuju različite mehaničke metode ili hemijske supstance radi što bržeg izazivanja smrti. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,