Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na autoputu opljačkali vozilo za prevoz novca: Razbojnici odnijeli nekoliko miliona eura

Preuzmite sliku

Četiri dana nakon filmske pljačke vozila za prevoz novca u Njemačkoj, koja se dogodila na samom izlazu s autoceste, policija još uvijek traga za počiniteljima kojima se gubi svaki trag.

Naoružani razbojnici, koji su sa sobom odnijeli nekoliko miliona eura, pomno su planirali svoj čin, a tokom bijega zapalili su i nekoliko vozila.

U četvrtak nešto poslije 6 sati ujutro dogodila se filmska pljačka na rampi autoceste u blizini grada Gützkowa u sjevernoj Njemačkoj. Kombi koji je iz Greifswalda prevozio novac u poslovnicu Savezne banke u Neubrandenburgu iznenada su sustigla dva vozila i počela ga zaustavljati. Na cestu su postavljeni i betonski blokovi kako bi se vozač zaustavio.

Tada su dvojica maskiranih razbojnika, naoružana automatskim puškama, u trenu iskočila iz vozila. Na vozilo su ispalili nekoliko hitaca upozorenja, pošpricali vjetrobransko staklo crnom bojom i provalili u stražnji dio kombija iz kojeg su uzeli nekoliko kutija s novcem. U njima se navodno nalazi nekoliko miliona eura.

Dvojica zaštitara koji su prevozili novac nisu ozlijeđeni tokom oružane pljačke. Vozilo su napustili tek nakon što su pljačkaši otišli. No, prije nego što su razbojnici otišli s mjesta događaja, zapalili su kombi u kojem su prevozili novac i jedno od vozila u kojem su se dovezli.

Policija je potom u šumi, nekoliko kilometara udaljenoj od mjesta pljačke, pronašla još jedno vozilo kojim su se koristili kriminalci.  I to su spalili. Pretpostavlja se da su kriminalci tamo organizirali i treće vozilo s kojim su potom pobjegli.

Odatle se počiniteljima gubi svaki trag, iako je policija odmah pokrenula opsežnu potragu. Provjeravali smo eventualne svjedoke i vozila u blizini mjesta zločina, a zaustavljali smo i provjeravali vozila u svim smjerovima u kojima bi mogli pobjeći, saopćila je u četvrtak policija.

No četiri dana nakon pljačke policija ima više pitanja nego odgovora. “Požari vozila otežavaju njihovu identifikaciju”, rekla je glasnogovornica policije u Neubrandenburgu.

“Još uvijek nije jasno odakle počiniteljima vozila i kako su znali za ovaj transport novca”, ističu. Posljednjih dana dobili su 13 dojava, no one su se uglavnom odnosile na postavljanje betonskih blokova na izvozu.

U svezi s razbojništvom tragaju se za dvojicom maskiranih počinitelja koji su izvršili razbojništvo te jednim ili dvojicom pomagača. S obzirom na pomno planiranu pljačku, najvjerojatnije se radi o organiziranom kriminalu, prenosi GPMaljevac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,