Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muškarcu naređeno da isplati bivšoj ženi 200.000 eura za 25 godina rada kućnih poslova

Preuzmite sliku

Španski sud naložio muškarcu da plati bivšoj supruzi 200.000 eura za 25 godina rada u kući.

Španski sud naložio je jednom muškarcu da svojoj bivšoj supruzi isplati 200.000 eura za 25 godina neplaćenog rada u porodici, na osnovu minimalne zarade tokom njihovog braka, pokazuju sudski dokumenti. Muškarcu je naloženo da joj plati “204.624,86 eura, a računica je napravljena na osnovu godišnje minimalne zarade” tokom njihovog braka, navodi se u presudi suda u južnom regionu Andaluzije, čiju je kopiju video AFP.

Par je imao dvije ćerke, a njihov brak je bio regulisan režimom odvajanja imovine, koji je precizirao da sve što je svaka strana zaradila pripada samo njima, što bi u ovom slučaju ostavilo ženu bez pristupa bilo kom od bogatstva koje je stečeno kroz godine partnerstva.

Od udaje, supruga se posvetila “u suštini radu u kući, što je značilo brigu o domu i porodici i svemu što to uključuje”, navodi se u presudi. Pravni dokumenti su pokazali pregled onoga što bi godišnje zarađivala za godine između juna 1995. i decembra 2020.

Bivšem mužu je takođe naloženo da joj isplaćuje mjesečni dodatak za njegu djeteta za kćerke, od kojih je jedna maloljetna, a druga starija od 18 godina. Govoreći za radio Cadena Ser, žena, koja nije imenovana, rekla je da njen muž nije “želio da ona radi” van kuće, iako joj je dozvolio da radi u teretanama koje su bile u njegovom vlasništvu, gdje je ona vodila društvene mreže.

“Posvetila sam se isključivo kućnim poslovima, čuvanju muža i kuće. Natjerao me je da preuzmem specifičnu ulogu obavljanja kućnih poslova”, rekla je ona.

Kazna ju je “veoma obradovala” jer je “veoma zaslužena”, rekla je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,