Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac u liftu gurnuo autističnog dječaka: Slučaj postao predmetom istraživanja

Preuzmite sliku

Prema riječima roditelja žrtve, dijete se sada plaši odraslih…

U malom gradu Novorossiysku na obali Crnog mora, dogodio se incident koji je potresao lokalnu zajednicu i izazvao lavinu reakcija na društvenim mrežama.

Naime, desetogodišnji dječak, koji pati od autizma, brutalno je odgurnut u liftu od strane nepoznatog muškarca. Incident se dogodio u stambenoj zgradi u ulici Borisa Pupka, a slučaj je postao predmetom istraživanja lokalnih vlasti.

Događaj se odvio brzo, iako su se u kabini lifta nalazile tri osobe: sam dječak, njegov djed i nepoznat muškarac.

Kako je izjavila majka žrtve, dječakov autizam utiče na njegovo ponašanje, što ga čini nemirnim i sklono je vrpoljenju, mrmljanju i gestikulaciji. Na snimku sa sigurnosne kamere vidljivo je kako je nepoznati muškarac grubo odgurnuo dječaka, nakon čega se sklonio iza svog dede, pokušavši izbjeći odgovornost za svoje postupke.

Nakon ovog traumatičnog incidenta, majka dječaka izjavila je kako je njezin sin kod kuće postao histeričan i počeo se bojati odraslih.

“Dijete je bilo jako uplašeno jer u principu nije naviklo na upotrebu fizičke sile, a još manje od strane nepoznate osobe,” rekla je majka žrtve.

Ovaj incident dodatno je podigao svijest o potrebama i izazovima s kojima se suočavaju osobe s autizmom i njihove porodice u zajednici.

Nakon što je majka autističnog dječaka podnijela prijavu policiji, Istražni komitet se uključio u slučaj.

“Mediji su objavili informaciju da je u liftu jedne od kuća u ulici Borisa Pupka u Novorossiysku muškarac primijenio fizičku silu prema maloljetniku. Na osnovu te činjenice, Istražno odjeljenje grada Novorossiysk je odmah pokrenulo istragu,” izvijestio je Istražni komitet.

Iako trenutno nije navedena kazna za muškarca, koji je napao autističnog dječaka, zajednica Novorossiyska prati razvoj situacije i traži pravdu za žrtvu.

Incident je također potaknuo razgovor o potrebi veće svijesti i obrazovanja o autizmu kako bi se spriječila buduća nerazumijevanja i incidenti.

Ovaj tužan događaj je podsjetnik na važnost empatije, razumijevanja i podrške za osobe s autizmom i njihove porodice, te nužnost da se svi zajedno borimo protiv diskriminacije i nasilja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,